Banky si budou muset vytvářet rezervy pro horší časy

Centrální bankéři z celého světa připravují soubor pravidel, která mají donutit finanční instituce méně riskovat. To by mělo zabránit podobné krizi, jakou globální ekonomika prochází nyní a obecněji působit jako prevence proti spekulacemi nafouknutým bublinám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luděk Niedermayer

Luděk Niedermayer | Foto: Marián Vojtek

Tato opatření by měla zabránit takzvanému přehřátí ekonomiky a její následné krizi respektive zabránit prudkým změnám v tempu růstu ekonomiky - tedy jistým způsobem upravit v podstatě přirozené střídání růstu a recese či zpomalení.

Na setkání ve švýcarské Basileji tento záměr potvrdily členské státy Banky pro mezinárodní platby - takzvané BIS. Jejich záměr zhodnotil pro Rádio Česko ředitel konzultingu společnosti Deloitte a někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Podle Niedermayera nelze zabránit střídání ekonomických cyklů. "To by byl velmi ambiciózní úkol. Ambice je menší - dosáhnout toho, aby finanční instituce už nevyvolávaly finanční krizi," vysvětlil Niedermayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel konzultingu společnosti Deloitte a někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer o plánech na větší regulaci bank

"BIS hodlá například donutit banky vytvářet v době konjunktury větší rezervy pro případ krize, aby pak nebyla ohrožena jejich stabilita. Myšlenka je to jednoduchá, ale realizace tak složitá, že se obávám, že v dohledné době se revoluční změny systému regulace asi nedočkáme," míní Niedermayer.

Podobně skepticky hodnotí i další návrh - aby banky v dobách růstu vyplácely nižší dividendy a uspořené peníze převedly do rezerv. "Také ministři financí by měli v dobrých dobách odkládat peníze, ale nedělají to. Nyní se státy snaží radit bankám, aby dělaly to, co samy nedělají," podotkl Niedermayer.

Podle něj se regulátoři budou spíše snažit zvyšovat kapitálovou vybavenost bank. "Jiná opatření asi nejsou příliš reálná," prohlásil Niedermayer. Dodal, že navrhovaná opatření by neměla příliš poznamenat výkonnost českých bank, které jsou zaměřené na jednoduché produkty. "Naše banky by s navrhovanou regulací neměly mít velké problémy," shrnul Niedermayer.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme