Banky školí své finanční poradce. Podle nového zákona musí všichni projít testováním

Nová zkouška odborné způsobilosti čeká desítky tisíc lidí, kteří v Česku nabízejí nebo zpracovávají hypotéky, spotřebitelské úvěry a další půjčky. Přikazuje jim to loni schválená novela zákona o spotřebitelském úvěru. První lidé už mají zkoušku za sebou, ne všichni ale uspěli.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radit s hypotékou a úvěry už budou moci jenom otestování poradci

Radit s hypotékou a úvěry už budou moci jenom otestování poradci | Foto: Rudy and Peter Skitterians | Zdroj: Pixabay

Čtyři sady otázek a každá může mít i čtyři správné odpovědi. Na takové testy teď chystají banky a další poskytovatelé půjček své zaměstnance. Do konce listopadu roku 2018 musí testy projít desítky tisíc lidí.

„Odbornou zkoušku musí složit každá osoba, která se přímo podílí na poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru, nebo je za něj zodpovědná,“ vysvětluje Denisa Všetíčková, mluvčí České národní banky.

O finanční poradce mají Češi zájem. Letos už s jejich pomocí uzavřeli smlouvy za desítky miliard

Číst článek

Takoví zaměstnanci bank i nebankovních institucí budou muset u zkoušky prokázat, že znají všechny změny, které novela zákona o spotřebitelském úvěru přinesla. Třeba omezení dostupnosti hypoték a prověřování žadatelů o půjčku na bydlení, možnosti jejího předběžné splacení nebo třeba nová pravidel pro tak zvané mikropůjčky - tedy ty do 5 tisíc korun.

Osvědčení můžou zaměstnanci složit u akreditovaných poskytovatelů. Těch je podle centrální banky v Česku patnáct. Jedním z nich je i Česká bankovní asociace. Ta nabízí zájemcům i zkoušky na nečisto.

„Máme i e-learningovou přípravu, takže si u nás může kdokoliv zdarma cvičně vyzkoušet test, přesně podle těch parametrů, jak jsou stanovené vyhláškou ČNB, přesně v oficiálním rozsahu a přesně z oficiálně vydaných otázek. V tuhle chvíli evidujeme spuštěných víc než 55 tisíc takových testů. Největší zájem o kombinovanou zkoušku, která je potřebná pro distribuci spotřebitelských úvěrů na bydlení i těch jiných,“ říká Helena Brychová.

Důkladná příprava

Na ostré testy se už podle České bankovní asociace chystá 5 tisíc lidí. U těch, kteří testováním prošli, se úspěšnost pohybuje okolo 90 procent. Tak to ale podle Brychové do budoucna nezůstane. „Dá se očekávat, že až na podzim začne taková ta první větší vlna, tak (úspěšnost) bude o něco nižší. Ale v současné chvíli je opravdu takto vysoká. Z našeho pohledu je to i tím, že jako první se ke zkouškám hlásí ti, kteří jsou té přípravě ochotni věnovat čas.“ A nejde jen o čas, ale i o peníze. Zkouška totiž není zdarma. Její ceny se liší u různých akreditovaných společností, většinou se ale pohybují okolo tisíce korun.

Kdo test neudělá, může jít znovu. Počet pokusů není nijak omezený, každý z nich se ale platí. Banky proto své zaměstnance začínají na testy připravovat. Třeba Air Bank vyšle první skupinu ke zkouškám na podzim. „V tuto chvíli se připravujeme na důkladné proškolování našich zaměstnanců, aby zkoušku odborné způsobilosti složili,“ říká mluvčí banky Jana Karasová.

Průměrná sazba hypoték roste, stoupla na 2,03 procenta. Banky už ale uzavřely přes 47 tisíc smluv

Číst článek

Podobně své lidi připravuje na testování i Komerční banka. K odborné zkoušce je ale začne posílat až po Novém roce. „Vzhledem k tomu, že zaměstnanci Komerční banky, kteří nabízejí úvěrové produkty, jsou pravidelně školeni a byli seznámeni se všemi změnami vyplývajícími ze zákona o spotřebitelském úvěru, nepředpokládáme, že by prokázání odborné znalosti nebyli schopni získat,“ dodává její mluvčí Michal Teubner.

Česká spořitelna své zaměstnance na testy ještě připravuje, první skupinu na složení odborné zkoušky vyšle začátkem září. „Jedná se o zaměstnance poboček i centrály, manažerských i dalších pozic. V první fázi se bude jednat o 120 lidí. Chápeme, že jde o náročnou zkoušku, kolegové na ni budou připravování a cílem je vytvořit takové podmínky, aby všichni uspěli,“ říká mluvčí banky Jiří Štábl.

Některé bankovní instituce poplatky za otestování svých zaměstnanců uhradí zcela, některé přispějí jen zčásti. Třeba nebankovní poskytovatel půjček, společnost Home Credit nechá projít zkouškami odborné způsobilosti své zaměstnance už koncem srpna.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme