Banky v Česku jsou dostatečně odolné vůči nepříznivým šokům, potvrdila ČNB

Bankovní sektor v Česku je dostatečně odolný vůči případným nepříznivým šokům. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů, které zveřejnila Česká národní banka. Největším problémem českého bankovnictví je úvěrové riziko. Výsledky listopadových zátěžových testů byly provedeny na datech k 30. září 2015 a zaměřují se na horizont následujících tří let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Eva Odstrčilová

„Kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala výrazně nad 8 procenty regulatorním minimem i v zátěžovém scénáři, který předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v ČR i zahraničí,“ uvádí ČNB ve zprávě o finanční stabilitě.

„Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoký celkový kapitálový poměr zohledňující objem a rizikovost obchodů banky, který ke konci září 2015 dosahoval 17,3 procenta a stávající robustní ziskovost,“ píše se ve zprávě.

Nejvýznamnějším rizikem v českém bankovním sektoru je podle ČNB úvěrové riziko, které lze vyčíslit vývojem podílu úvěrů v selhání na úvěrech celkem. Tento podíl v rámci základního scénáře v letech 2016–2017 mírně klesá, a to jak pro sektor nefinančních podniků, tak domácností.

„V nepříznivém scénáři by se kombinace propadu ekonomické aktivity, zvýšené nezaměstnanosti a poklesu reálných mezd odrazila ve znatelném růstu úvěrového rizika. Banky by pak musely vytvářet patřičnou úroveň opravných položek s nepříznivým dopadem do jejich ziskovosti,“ uvádí ČNB.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme