Banky v eurozóně si od ECB půjčí skoro 490 miliard eur

Banky v eurozóně chtějí od Evropské centrální banky levné půjčky za celkem 489 miliard eur. O tyto úvěry bankovní domy dnes centrální banku požádaly. Podle analytiků by mimořádné půjčky mohly částečně uklidnit napjatou situaci v eurozóně. Evropská centrální banka běžným bankám nabídla neomezené množství půjček za nízký úrok. Jejich splatnost je tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo ECB ve Frankfurtu nad Mohanem

Sídlo ECB ve Frankfurtu nad Mohanem | Zdroj: Reuters

Jedná se o dosud nejtěžší zbraň, kterou centrální banka nasadila v boji s dluhovou krizí. Ta způsobuje i zamrzání půjček mezi běžnými bankami. Ty si vzájemně nevěří, protože se bojí, že jejich partneři drží příliš velké množství dluhopisů oslabených zemí eurozóny.

Kvůli tomu banky omezují i půjčky podnikům. To by mohlo způsobit výrazné zpomalení nebo i propad evropské ekonomiky. Tomuto nebezpečí čelí centrální banka právě neomezeným poskytováním levných úvěrů.

Čekalo se, že banky požádají o méně než o dnešních skoro 490 miliard eur. Podle analytiků o půjčky požádala i spousta zcela zdravých bank a tvoří si tak finanční polštář do budoucna.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme