Banky v Evropě jsou pod tlakem. Česku už krize nehrozí, věří ekonomové

Banky v Evropě jsou pod tlakem. Příčinou jsou obavy z dalšího vývoje na předluženém jihu Evropy. Ty přiživilo víkendové převzetí španělské banky CajaSur státem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Investorům to totiž připomnělo, že právě cajas, které je možné přirovnat ke spořitelnám, mnozí už dlouho považují za časovanou nálož. I proto si mezi sebou banky přestávají půjčovat. Zamrznutí mezibankovního trhu přitom bylo příčinou finanční krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Bureš a Petr Hlinomaz o situaci na evropském bankovním trhu ve Světě o deváté.mp3

Podle ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše evropským zemím hospodářská recese v tomto roce nehrozí. „Pokud nervozita na trzích vydrží po tři, čtyři měsíce, dopad do reálných ekonomik se projeví v nižší dostupnosti úvěrů,“ předpokládá Bureš.

Oproti krizi ve Spojených státech je situace v Evropě odlišná, světová ekonomika se nenachází na vrcholu hospodářského cyklu a nyní probíhá určité oživení. Potenciál dopadu finančních problémů na reálnou ekonomiku je tedy nižší.

Česko se opakování krize bát nemusí. Myslí si to analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz. „České prostředí je z tohoto pohledu klidné a klidné by mělo zůstat i v budoucnosti.“

Na české banky může doléhat požadavek na vyšší kapitálové vybavení. Hovoří se i zavedení zvláštní daně bank. "To se může projevit i v českém prostředí, ale tyto informace zatím nejsou konkrétní." dodává Petr Hlinomaz.

Druhá vlna finanční krize je tedy nepravděpodobná. "Snaha evropských zemí situaci řešit je patrná, objem prostředků vyčleněných na toto řešení je velký," soudí ekonom Jan Bureš.

Roman Chlupatý, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme