Banky v USA opět prodávají finanční nástroje, které způsobily krizi

Americké banky začínají opět ve velkém prodávat finanční nástroje podobné těm, které způsobily nedávnou finanční krizi. S informací přišel deník New York Times, podle kterého došlo od počátku roku k prodeji takzvaných strukturovaných hypoték za 5 miliard dolarů. Celkem se pak čeká, že letos dosáhnou obchody s půjčkami vázanými na komerční nemovitosti objemu 45 miliard. A to by například podle agentury Standard and Poor's vzhledem k jejich velmi agresivnímu oceňování mohlo způsobit problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní karta

bankovní karta | Foto: Free Stock Photos

Strukturované produkty, které banky prodávaly a opět prodávají, svým způsobem ztěžují šanci odhadnout riziko, které je s nimi spojené. Proto došlo k nedávné krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na americkém finančním trhu sleduje děkan Katedry financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák

„Myslím si, že v tuto chvíli a v tomto objemu je to spíše nebezpečí, které vyvolává vzpomínky na finanční krizi. Já bych to neviděl tak, že je to objem, který by mohl primárně nějaké velké problémy způsobit sám o sobě. Otázkou je ale další vývoj. Potencionální nebezpečí tam vždy je,“ říká děkan katedry financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

„Ve Spojených státech byla reakce na krizi v oblasti regulace poměrně silná. Předpokládá se řada dalších opatření. Na druhé straně regulátor bude vždy za trhem pokulhávat. Myslím si proto, že by bylo spíše potřeba, aby se regulace zaměřila na to, aby vytvářela prostředí, kde bude odpovědnost těch, co investují do těchto produktů, za své investice. Odpovědnost bude znamenat i to, že případné ztráty unesou a neohrozí to systém. Nikdy se nepodaří, aby tomu zamezil regulátor,“ dodává Dvořák.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme