Banky vyhrály u soudu pro Prahu 4 spory o poplatek za správu úvěru

Klienti peněžních institucí, kteří se kvůli poplatkům za vedení úvěrového účtu obrátili na soud, neuspěli. Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl, že banky si účtovaly poplatky naprosto oprávněně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Podle soudkyně Lenky Eliášové, která měla případ na starosti, by se neměly dělat zásahy do smlouvy, která už byla jednou uzavřena. Navíc poplatek podle ní není v rozporu s dobrými mravy, a proto banky nemusí svým klientům poplatky vracet.

Naopak hrozí, že právníci budou muset zaplatit bankám soudní výlohy. Podle Lidových novin by mohlo jít až o několik milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky vyhrály u soudu pro Prahu 4 spory o poplatek za správu úvěru. Detaily od Jana Beneše

O vrácení údajně neoprávněně účtovaných úvěrových poplatků si řeklo zhruba 35 tisíc lidí. Klienty přímo zastupovala iniciativa Poplatkyzpět.cz. Jejím provozovatelem je společnost BSP Lawyer Partners.

Byl to vůbec první rozsudek, který se týkal takto rozsáhlé aktivity kvůli bankovním poplatkům. Další tisíce lidí stále čekají, až budou jejich žaloby kompletní a poté je předají soudům. Na službu Poplatkyzpět.cz se podle ČTK obrátilo dohromady přes 300 tisíc nespokojených klientů. Služba se snažila s bankami dohodnout na vrácení poplatků, společnosti ale jednání odmítly.

Soud rozhodl ve prospěch Raiffeisenbank, Unicredit Bank a Česká spořitelny. Posledně jmenované bance přiznal i náklady řízení, které bude muset uhradit neúspěšný žalobce.

Žaloby jednotlivců dříve u soudu uspěly

Rozhodnutí soudu je první z těch, které se týkalo hromadné žaloby. V případě žalob jednotlivců považují někteří odborníci za naprosto zásadní rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5. Letos v dubnu nařídil, aby Hypoteční banka svému klientovi vrátila zhruba čtyři tisíce korun. Hypoteční banka tehdy ale nepovažovala verdikt za precedentní.

Názory na toto rozhodnutí soudu se liší i mezi právníky. Někteří ho považují za významný, podle jiných ho nelze brát jako průlomový.

Jak fungují poplatkyzpet.cz | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme