Banky zhoršily výhled české ekonomiky, letos čekají pokles o 0,6 procenta

Česká bankovní asociace ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce pokles ekonomiky o 0,6 procenta. Hlavně kvůli poklesu spotřeby domácností a vysoké nezaměstnanosti. V předchozí dubnové prognóze asociace počítala se stagnací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

„Makroekonomický výhled pro českou ekonomiku se zhoršil oproti situaci, jak jsme ji viděli před třemi měsíci. Pro letošní rok počítáme s recesí v české ekonomice a pro příští rok počítáme s oživením, které bude nicméně slabší, než jsme si mysleli dříve,“ řekl Rádiu Česko hlavní ekonom UniCredit Bank a člen vědeckého grémia České bankovní asociace Pavel Sobíšek a pokračoval:

„Konkrétně v letošním roce vidíme pokles české ekonomiky o 0,6 procenta. Čili žádná hluboká recese, nicméně když vezmeme v úvahu, že v prvním kvartálu letošního roku ekonomika klesla meziročně o 0,7 procenta, znamená to, že s nějakým oživením nelze počítat dříve než na úplném konci letošního roku.“

K úpravě prognózy tuzemské ekonomiky banky podle Sobíška vedl především vývoj v eurozóně a zhoršení jejího výhledu pro letošní i příští rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktualizovanou makroekonomickou prognózu přiblížil hlavní ekonom UniCredit Bank a člen vědeckého grémia České bankovní asociace Pavel Sobíšek

„A ani zbytek globální ekonomiky se nevyvíjí tak, jak jsme si mysleli dříve. To znamená, že existují známky zpomalení v Číně a také ve Spojených státech existuje riziko většího zpomalení ekonomiky kvůli nepříznivé fiskální situaci,“ přiblížil hlavní ekonom UniCredit Bank.

Předpokladem budoucího oživení domácí ekonomiky je podle něj to, že eurozóna začne aktivně řešit své problémy a ty jí nepřerostou přes hlavu.

„Potom na straně domácí poptávky předpokládáme, že v příštím roce se mohou poněkud oživit veřejné investice, protože právě ty jsou v letošním roce značnou brzdou. A z hlediska soukromé spotřeby počítáme s tím, že sice zaměstnanost se nebude kvůli slabé ekonomice příliš zvyšovat, ale také neporoste nezaměstnanost.“

„Čili domácnosti si uchovají aspoň částečně svou kupní sílu a v okamžiku, kdy budou známky oživování ekonomiky, tak také budou ochotnější utrácet, než jsou dnes,“ konstatoval Pavel Sobíšek.

Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme