Banky zvýší sazby hypoték. Půjčky na bydlení prodraží nový zákon, shodují se

Řada velkých bank od prosince v souvislosti s dopady zákona o spotřebitelském úvěru a rostoucí cenou zdrojů zvýší sazby hypoték. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími bankami. Od prosince budou spotřebitelé moci splatit část dluhů z úvěrů bez sankcí. Omezí se i sankce za pozdní splátky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí | Foto: Fotobanka Stock Exchange, gingko2

Například komerční banka zvýšila své úrokové sazby hypotečních úvěrů o zhruba 0,5 procentního bodu. Řekl to člen představenstva banky Vladimír Jeřábek.

Podle něho ustanovení nového zákona o spotřebitelském úvěru, které omezuje bankám zpoplatnění předčasného splacení hypotéky, vytváří bankám dodatečné náklady. Cena hypoték se tak díky vysoké konkurenci a prostředí nízkých úrokových sazeb přiblížila hranici profitability.

Jeřábek dále říká, že ve chvíli, kdy nový zákon vejde v platnost, nebudou mít banky jinou možnost než zareagovat zvýšením sazeb.

Vzít si úvěr na Vánoce? Je to dobrý nápad? Co s financemi vám poradí Radek Šejvl

Číst článek

„V souvislosti s dopady zákona o spotřebitelském úvěru a se zvyšující se cenou zdrojů na mezibankovním trhu přistupujeme od 1. prosince ke zvýšení úrokových sazeb u sedmiletých a desetiletých fixaci o 0,3 procentního bodu," informovala dnes mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Krátkodobé, tedy tříleté a pětileté fixace, zatím podle ní zůstávají beze změny. „Jejich zvýšení nelze, s ohledem na pohyby cen zdrojů, v brzké budoucnosti vyloučit,“ poznamenala Mocková.

Banka Raiffeisenbank zase od prosince hypotéky zdražuje u pětiletých fixací o 0,1 procentního bodu, u sedmiletých o 0,2 a u delších o 0,3 bodu. Mluvčí banky Petra Kopecká upozornila na to, že od prosince bude mít klient zároveň možnost jednou ročně splatit až čtvrtinu procent jistiny.

Více administrativy

"Do oblasti hypoték přichází v tuto chvíli tři novinky, a to omezení stoprocentních hypoték, změna plátce daně z převodu nemovitosti a nový zákon o spotřebitelských úvěrech. Ten se může projevit i ve výši úrokových sazeb," připomněl manažer hypoték České spořitelny Karel Chábek. Zároveň uvedl, že Česká spořitelna na základě těchto vlivů čeká postupný růst úrokových sazeb.

Více než 40 procent Čechů splácí nějaký úvěr. V úterý jim na úřadech práce poradí specialisté

Číst článek

Wüstenrot naopak růst hypotečních úrokových sazeb neplánuje. Manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrotu Jiří Klos očekává, že novela zákona přinese spíše náročnější administrativu. Klient prý obdrží více dokumentů a banka jich také bude muset uchovávat větší množství.

Banky budou více prověřovat

Banky budou zároveň více prověřovat úvěruschopnost klienta. Podle Klose by to ale samotnou dobu zpracování úvěrů a vyřízení hypotéky pro klienta ovlivnit nemělo.

Mocková předpokládá, že pro spotřebitele bude mít nový zákon pozitivní dopady. Měli by mít jistotu, že jim žádná banka neudělí hypotéku, u které by hrozilo, že ji nebudou schopni splácet. Novela zákona upravující podmínky úvěrů vstupuje v platnost 1. prosince 2016 s tím, že nové podmínky jsou závazné pro všechny úvěry, které vzniknou později.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme