Barack Obama věří, že Evropa zvládne současnou krizi

Na dvoudenním summitu skupiny G8 v Camp Davidu se účastníci věnovali řadě mezinárodních otázek, včetně Íránu, Sýrie nebo Severní Koreje. Stranou zájmu ale nezůstala ani situace v Evropě. Americký prezident Barack Obama zdůraznil, že stabilní evropská ekonomika je v zájmu všech. Evropa má podle něj nástroje, jak tíživou situaci zvládnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama na summitu o jaderné bezpečnosti v Soulu

Americký prezident Barack Obama na summitu o jaderné bezpečnosti v Soulu | Zdroj: Reuters

„Evropa podniká důležité kroky k tomu, aby tuto krizi zvládla. Jednotlivé země a Evropská unie jako celek přijaly reformy, které zvýší perspektivu dlouhodobého růstu. A vzniká také shoda, že v souvislosti s těmito fiskálními a strukturálními reformami je k zajištění růstu a vytvoření pracovních míst potřeba udělat víc. Tuto shodu ještě posílila jednání v Camp Davidu,“ uvedl Obama.

Stav evropské ekonomiky byl pouze jedním z témat, které státníci prodiskutovali na summitu G8 v Camp Davidu. Ekonomická recese šířící se do USA by totiž mohla zpomalit zotavování amerického hospodářství. Americký prezident Barack Obama se se zúčastněnými politiky shodl na tom, že růst a pracovní příležitosti musejí být nejvyšší prioritou.

„Musíme přijmout opatření, která zvýší důvěru, podpoří růst a poptávku, ale zároveň si ve finančních věcech musíme udělat pořádek. Dohodli jsme se na důležitosti silné a soudržné eurozóny. Také jsme si potvrdili, že máme zájem na tom, aby Řecko zůstalo součástí eurozóny, ale zároveň plnilo své závazky,“ dodal Obama.

Na schůzku v Camp Davidu navazuje dvoudenní summit NATO. Zaměří se hlavně na Afghánistán.

Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme