Barroso: Evropská unie směřuje k federalizaci, nad bankami má bdít ECB

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso představil plán na hlubokou změnu Evropské unie. Jako první z kroků navrhl dohled Evropské centrální banky nad všemi bankami eurozóny. Následovat ale mají i rozpočtová a politická unie. Šlo by tak o největší změny v EU za posledních 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso | Zdroj: Reuters

Konkrétním krokem pro řešení evropské krize v rámci současných smluv má být podle předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa bankovní unie. Centralizovaný dohled by měla mít na starost Evropská centrální banka.

Po bankovní unii si Barroso představuje i unii fiskální, politickou a jeho konečným cílem je federalizace Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj ve Štrasburku Ondřej Bouda přiblížil obsah výroční zprávy o stavu Unie

Barroso ve svém projevu zkritizoval nejednotnost členských zemí. Vadí mu politici, kteří se na jednání sedmadvacítky dohodnou a hned následující den kompromis odsoudí kvůli vlastním zájmům. Takové „nezodpovědné chování“ prý Evropu brzdí a ohrožuje.

„Příliš často se stává, že politici se na summitu dohodnou na řešení, ale jakmile se z konference vrátí, tak ho hned kritizují. Ať už proto, že zachází příliš daleko, nebo proto, že naopak nedělá dostatek. Tím podkopávají důvěryhodnost celého společenství,“ prohlásil předseda Evropské komise.

V Barrosově projevu několikrát zaznělo, že další integrace unie bude jen pro ty, kteří se jí opravdu chtějí účastnit. Nikomu se prý nebude bránit v účasti na připravovaných změnách, protože ty se dotknou opravdu všech.

„Nikoho nebudeme nutit a nikomu nebudeme ani bránit, ale do budoucna už nebude rychlost spolupráce záviset na nejpomalejším a nejneochotnějším členovi,“ řekl Barroso.

V pravidelné zprávě o stavu unie tak poprvé připustil vícerychlostní Evropu, která však jde proti základním unijním principům, protože státy spíše rozděluje, než aby je sjednocovala. Barroso si to uvědomuje. Ve svém proslovu zmínil nebezpečí vztyčování bariér.

Například půjde-li si eurozóna vlastní cestou hlubší spolupráce, bude pak mnohem obtížnější pro další státy společnou měnu přijmout. Na druhé straně pokud se eurozóna nezmění, tak hrozí její krach. A to by mělo katastrofální následky. Vícerychlostní Evropa proto prý bude menším zlem.

Ondřej Bouda, Matěj Skalický, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme