Barroso míří do Atén. Řecko musí podle Evropské komise urychlit reformy

Řecko neplní podmínky svého záchranného plánu a musí urychlit reformy. To dnes podle předpokladů v Aténách vzkáže předseda Evropské komise José Manuel Barroso řeckému premiérovi Antonisu Samarasovi. Šéf komise do Řecka přijíždí v době, kdy sílí spekulace o tom, že Atény už další půjčky nedostanou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, eurozóna, EU, Evropská unie

Řecko, eurozóna, EU, Evropská unie | Zdroj: Reuters

Řecký pokrok v úsporných opatřeních a reformách právě teď hodnotí mise eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Její závěr je už téměř jistý: kontrola odhalí několikamiliardovou díru v řeckém státním rozpočtu. Jeden z hlavních důvodů je ten, že během tříměsíční volební kampaně se veškeré reformy a škrty prakticky zastavily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Řecka sleduje bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska, který byl hostem Rádia Česko.

Nová řecká vláda hned po své inauguraci přišla s požadavkem prodloužení záchranného plánu o dva roky. Jenže to by pro eurozónu a MMF vlastně znamenalo dohodit Řecku další peníze a k tomu ochota není.

„Podle posledních zpráv řecká vláda ustoupila od tohoto požadavku a údajně premiér Samaras dnes Barrosovi řekne, že jeho vláda vše potřebné udělá. Ale je to samozřejmě o důvěryhodnosti a tu Řecko už moc nemá,“ přiblížil na Rádiu Česko bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska.

Objevily se i spekulace, že Barroso přijel do Řecka vyjednávat o jeho výstupu z eurozóny. „Domnívám se, že tento případný výstup nebude dojednávat Barroso, ale spíše německá kancléřka Angela Mrekelová,“ řekl v Ranním interview Radiožurnálu analytik Kanceláře pro EU v České spořitelně Jan Jedlička.

„Nicméně nevylučuji, že i obsahem rozhovoru Barrosa a Samarase mohou být nějaké kroky, co s Řeckem dál z hlediska jeho účasti v evropské měnové unii,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci Řecka jsme v Ranním interview Radiožurnálu mluvili s analytikem Kanceláře pro Evropskou unii v České spořitelně Janem Jedličkou.

Podle Jedličky Řecko už vlastně bankrotuje, protože ani 50procentní hranice odpisu řeckých dluhopisů není dostatečná. Pomoct by podle něj mohl další odpis dluhů.

„Myslím, že by se mohlo prolomit jedno velké tabu, protože dosud odepisovali dluhy jen soukromí investoři. MMF stále drží ve svých knihách sto procent řeckého dluhu. I toto tabu by tedy mělo padnout a členské státy eurozóny i MMF budou muset odepsat ze svých pohledávek vůči řeckému státu,“ přiblížil.

Ondřej Houska, Silvie Třeslínová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme