Barrosův poradce varuje před zhroucením eura

Ekonomický poradce šéfa Evropské komise Josého Barrosa dnes připustil, že nepřijetím ústavy Evropské unie se zvyšuje riziko zhroucení Evropské měnové unie a pádu jednotné měny euro. Euro je bez politické integrace dlouhodobě neudržitelné, řekl akademik Paul de Grauwe belgickému finančnímu listu De Tijd. Hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová si ale myslí, že jde zatím jen o spekulace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

Eurozóna i samotná jednotná měna je podle ní ale rozhodně velmi diskutabilním projektem. "Eurozóna totiž rozhodně není něco, co se v ekonomii označuje jako optimální měnová zóna. Oblast, pro kterou by byla vhodná jedna jediná měna. Jednotlivé země v rámci eurozóny jsou velmi rozdílné. Každá z těchto zemí vyžaduje odlišný přístup centrální banky. Ovšem pro existenci jedné jediné měny je také nutná jedna centrální banka. A tato jedna centrální banka musí dělat jednu politiku," vysvětlila Šichtařová.

Rozdílnosti mezi jednotlivými zeměmi však v důsledku znamenají, že jednotná politika jedné centrální banky nemůže vyhovovat vlastně nikomu. Většina problémů, které jednotné měně hrozí, však podle Šichtařové byla známa už dávno a euro tak prý není ohroženo o nic víc, než bylo před rokem, nebo při svém zavedení.

David Vandrovec, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme