Bartuška: Dostavět Temelín je na hranici současných možností naší země

Český velvyslanec pro energetickou bezpečnost a pro dostavbu Temelína Václav Bartuška začátkem roku Českému rozhlasu řekl, že jsme jednou z mála zemí EU, která je ještě schopná stavět elektrárny. V roce 2013 nebo 2014 má být rozhodnuto o vítězi tendru na dostavbu Temelína. Teď říká, že reflexe fukušimské havárie nijak nemění postoj Česka k jaderné energii. Dostavba Temelína bude ale podle něj na dlouhou dobu posledním počinem v této oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vládní zmocněnec pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín Václav Bartuška se domnívá, že nikdy nelze vyloučit lidské selhání

Vládní zmocněnec pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín Václav Bartuška se domnívá, že nikdy nelze vyloučit lidské selhání | Foto: Šárka Ševčíková

Energetická koncepce sice počítá výhledově s dalším jaderným zdrojem na území republiky. Mimo jiné i proto ministerstvo průmyslu a obchodu zkoumá vhodné lokality pro výstavbu dalšího zdroje na jádro. „Při dnešním nastavení zákonů, například o vyvlastňování, bude velmi těžké, ne-li nemožné, ještě otevřít některou další lokalitu,“ říká ale Bartuška.

„Postavit Temelín, třetí a čtvrtý blok je na hranicích možností naší země nejen ekonomicky, ale i procesně z pohledu všech zákonů, které výstavbu činí složitější,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Bartuška ve Světě o druhé Rádia Česko

Veřejné mínění ani peníze prý nejsou největším problémem. Největší problém v případě Temelína je podle Bartušky stejný jako v případě našich dálnic nebo jakýchkoliv jiných komplikovaných staveb. „Strávíte mnoho let, často deset i víc, projednáváním všech možných stavebních povolení a odvolání a dalších odvolání a protiodvolání a pak vlastní stavba trvá poměrně krátkou dobu,“ upozorňuje.

Čerstvým mementem jaderné energie je situace v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Podle Bartušky se ale české reaktory k těm fukušimským nedají moc přirovnávat.

„Fukušimský reaktor je varný reaktor. Náš tendr požadujeme tlakovodní reaktory. Všech šest reaktorů v Česku je v současnosti tlakovodních,“ připomíná Bartuška.

Výběrové řízení na dostavbu dvou bloků v Temelíně se blíží závěru. „Klíčovým kritériem bude cena a ochota uchazečů poskytnout know-how potřebné k provozování elektrárny, dlouhodobější výhledy nebudou hrát roli,“ vysvětluje Bartuška.

Například Německo po událostech ve Fukušimě přehodnocuje svou politiku a rozhodlo se odstavit některé staré reaktory. Utlumení české jaderné energetiky se ale podle Bartušky nechystá.

„Zajímá nás, kam Německo směřuje, ale konečné rozhodnutí o Temelínu padne v Praze, nikoliv nějaké zahraniční metropoli. Každá země unie si svoji vlastní energetickou bilanci stanovuje sama a i cesty, kterými se k ní bude ubírat,“ říká Bartuška.

Martina Mašková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme