Bartuška: Kvóta 70 % pro české firmy při dostavbě Temelína je nesmysl

Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška nevěří slibu trojice uchazečů o dostavbu Temelína, že sedmdesát procent lukrativní zakázky na stavbu jaderné elektrárny získá český průmysl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

„O 70 % bychom sice měli usilovat, ale upřímně řečeno všichni tři dodavatelé slibují něco, co v případě vítězství mohou vzít zpět. Zákon neumožňuje, abyste požadovali procento podílu českých firem," zdůraznil v rozhovoru pro Rádio Česko Bartuška s tím, že v rámci Evropské unie je nutné nahlížet na všech 27 členských zemí jako na domácí.

„Pokud zvýhodníte jednu zemi, Českou republiku, tendr mohou napadnout neúspěšní uchazeči i firmy z oboru ze zahraničí. A mojí noční můrou i noční můrou ČEZu je představa, že bude vyhlášen vítěz a za dva roky vám celý ten tendr smete buď evropské ředitelství pro soutěž, nebo nějaký správní soud u nás. A to by se nepochybně stalo," je přesvědčen Bartuška.

O největší zakázku svého druhu v Evropě má zájem trojice uchazečů - francouzská společnost Areva, americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport.

„I pokud by vyhrálo to rusko-české konsorcium, je otázka, zda by se reaktor vyráběl v Plzni, nebo ne. Rusové sami na to říkají, že obnovit výrobu reaktorů v Plzni by bylo rentabilní až od většího počtu reaktorů, ne pouze pro dva," říká Bartuška, který se netají tím, že navrhoval Rusy ze soutěže zcela vyloučit.

Český průmysl podle Bartušky postrádá i potřebné jaderné know-how. O tom, že stavební část zakázky zůstane v Česku sice nepochybuje, odborné práce, jako je právě stavba reaktoru, v České republice už prý žádná firma neovládá.

„Český průmysl rád vzpomíná na dobu, kdy se tu stavěly jaderné komplety včetně reaktorů. V tehdejším Československu bylo postaveno 24 reaktorů, to je obrovské číslo. Čtrnáct z nich dodnes funguje - u nás, na Slovensku a v Maďarsku. Ale poslední byl vyroben před 16 lety a velká část jaderného know-how a dovedností je už pryč," podotýká v rozhovoru pro Rádio Česko Bartuška.

Šanci na výraznou zakázku mají podle něj české firmy jen tehdy, pokud „nějaká skupina českých firem, které mají ještě nějakou část jaderného know-how" bude vystupovat jednotně.

„Pak mají větší šanci uspět vůči kterémukoli z těch tří uchazečů. Pokud budou vystupovat jen sami za sebe, kterýkoli z těch tří je zatlačí ke zdi a dostane je na úroveň nákladů a možná ještě pod ně," říká Bartuška.

CELÝ ROZHOVOR S VÁCLAVEM BARTUŠKOU ODVYSÍLÁME V RÁMCI STUDIA ČESKO OD 15.35 HODIN.

Marián Vojtek, Robert Břešťan, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme