Bavorská CSU varuje před přílivem levné pracovní síly

Německo by mělo otevřít brány jen vysoce kvalifikovaným pracovníkům, říká v rozhovoru pro Bild am Sonntag bavorský ministerský předseda Horst Seehofer. Už prvního května definitivně skončí omezení pro zájemce o práci ve Spolkové republice z osmi středo- a východoevropských států včetně České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer | Zdroj: ČTK

Bavorská vládní strana CSU se obává, že uvolnění pracovního trhu povede k přílivu levné pracovní síly.

Vládní FDP chce snížit minimální mzdu pro cizince z 66 tisíc na 40 tisíc eur ročně. Podle Horsta Seehofera by ale Německo mělo hledat v zahraničí jen špičkové odborníky.

Reiner Klingholz z demografického institutu v Berlíně ale nečeká, že by se o tyto pozice masově ucházeli Češi.

„Pracovní trh v Česku nabízí právě kvalifikovaným pracovníkům velmi dobré šance. Samozřejmě, že pár odborníků může přijít, ale když vezmete životní náklady, stěhování, a další věci, tak si nemyslím, že by došlo k exodu pracovníků z Čech,“ řekl Českému rozhlasu doktor Klingholz.

Německo se přitom v budoucnu bez zahraniční síly neobejde. Už v tuto chvíli scházejí technické profese, inženýři, programátoři a také sociální pracovníci.

Klára Stejskalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme