BBC i po roce řeší skandál kolem platové nerovnosti, stovky žen dostaly za svoji práci přidáno

Více než 300 zaměstnanců vysílací společnosti BBC dostalo v posledních 14 měsících přidáno na základě stížností podaných prostřednictvím systému, který vznikl v reakci na skandál kolem platové nerovnosti mezi pohlavími v britském veřejnoprávním médiu. Totožnost osob, kterým platy narostly, ani výše přídavků nebyla odhalena, avšak byli mezi nimi i muži, napsal web deníku The Times.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo stanice BBC

Ilustrační foto. | Foto: Neil Hall | Zdroj: Reuters

Debata o platových podmínkách v BBC vypukla loni v létě po zveřejnění seznamu pracovníků, kteří berou přes 150 tisíc liber ročně, tj. asi 4,4 milionu korun. Dvě třetiny jmen tvořili muži. Vysílací společnost následně přiznala, že medián platové nerovnosti mezi muži a ženami zde má hodnotu 9,3 procenta.

Platová nerovnost v Česku přetrvává. Vysokoškolačky berou o 30 procent méně než muži

Číst článek

Debatu v lednu znovu otevřela reportérka Carrie Gracieová, která odstoupila z čela čínské redakce a svého zaměstnavatele obvinila z „tajnůstkářské a nelegální kultury odměňování“. Muži na stejných pozicích jinde ve světě prý dostávali nejméně o 50 procent více peněz.

BBC ještě loni zavedla systém, skrze který mohou zaměstnanci vyjadřovat výhrady nebo pokládat dotazy ohledně svých platů. Podle informací The Times již dorazilo 1047 připomínek a ve 316 případech to vedlo ke zvýšení mzdy. Dalších 144 dotazů je stále nevyřízených.

„V posledních 24 měsících provádíme významné reformy pracovních podmínek a vyzýváme lidi, aby se nebáli pokládat dotazy ohledně svých platů. V některých případech to vedlo k tomu, že jsme učinili změny u mužů i žen,“ řekl mluvčí BBC.

Platy během posledního roku vzrostly mimo jiné řadě známých moderátorek, naopak některým mužským osobnostem se mzdy snižovaly. Podle The Times už medián platové nerovnosti v BBC klesl na 7,6 procenta. Generální ředitel BBC Tony Hall slíbil, že tento rozdíl bude do roku 2020 smazán úplně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme