Becherovka dostala od pojišťovny odškodné za prohibici v roce 2012

Česká likérka Becherovka získala necelých sto milionů odškodného za ztráty z prohibice v roce 2012. Informuje o tom server E15. Finanční kompenzaci obdržela společnost od zahraniční pojišťovny. Becherovka je jedinou firmou, která peníze za třítýdenní zákaz prodeje lihovin dostala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prohibice, prázdné regály (ilustrační foto)

Prohibice, prázdné regály (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zákaz prodeje začal v Česku platit v září roku 2012. Alkohol se nesměl vyvážet ani do zahraničí.

Už v té době bylo jasné, že výrobcům lihovin půjdou škody do desítek milionů korun. V případě Becherovky to bylo zhruba 100 milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kompenzaci za prohibici pro Becherovku informovala redaktorka Zuzana Švejdová

„V této sumě jsou obsaženy samozřejmě náklady, které jsme museli vynaložit na to, abychom vyhověli novým právním předpisům, ale jsou tam zejména obsaženy škody, které jsme utrpěli na exportních trzích,“ popsal v roce 2013 výrobní ředitel firmy Vladimír Darebník.

Sto milionů je také zhruba částka, kterou Becherovka dostala. Podle E15 se jedná o 96,5 milionu a šlo plnění od pojišťovny skupiny Pernod Ricard, tedy skupiny, pod niž Becherovka patří.

Velké ztráty – údajně kolem 50 milionů – měla třeba i likérka Rudolf Jelínek, té však pojistka nepomohla.

„Naše pojištění se na takovéto zásahy takzvaně vyšší moci prostě nevztahuje, takže my na to pojištěni nejsme,“ poznamenal generální ředitel firmy Pavel Dvořáček.

Podle Jaroslava Burkarta z Unie výrobců a dovozců lihovin snad ani v Česku takové pojištění neexistuje.

„Bohužel mi není známo žádné pojištění, které by tyhle typy škod krylo. Z tohoto důvodu členové v téhle chvíli toto pojištění nemají. Karlovarská Becherovka byla uspokojena z pojistné smlouvy, která byla mimo ČR,“ konstatoval Burkart.

Výrobci původně zvažovali, že se kvůli ztrátám při prohibici obrátí o pomoc na stát, žádná firma tak však nakonec neučinila. Podle informací ministerstva financí tak peníze nedostala žádná likérka.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme