Becherovka pozastavuje výrobu, stejný krok zvažuje i Rudolf Jelínek

Karlovarská Becherovka pozastavila kvůli částečné prohibici a zákazu exportu českého alkoholu do Polska a na Slovensko na dva dny výrobu. Všech 15 výrobních zaměstnanců zůstane doma na placené dovolené. Společnost prý teď prodělává každý den miliony a nechce vyrábět na sklad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarská Becherovka

Karlovarská Becherovka | Foto: Tomáš Adamec

„Určitě nás to mrzí, s nařízením vlády nesouhlasíme, protože víme, jaká je naše firma, jak pracuje a jakou máme kvalitu,“ říká zaměstnanec Bechrovky Petr Sýkora, „každý máme strach. Nevíme, kdy se začne zase znova vyrábět.“

Likérka zvažuje úpravu výrobního programu. Mohla by spustit výrobu nápoje s nižším obsahem alkoholu, který by se vešel do dvacetiprocentního limitu. Vedení společnosti ale věří, že od příštího týdne znovu spustí i běžnou výrobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak na prohibici reagují zaměstnanci a vedení Becherovky zjišťovala redaktorka Radiožurnálu Andrea Strohmaierová

„Máme už připravenu výrobu výrobku, který bude obsahovat méně než 20 procent alkoholu. A pevně doufám, že se nám ho podaří představit příští týden. Ztráty, které máme každý den, můžeme vyčíslit v řádech milionů korun,“ potvrzuje výrobní ředitel Vladimír Darebník.

Slovenská vláda dočasně zakázala prodej a dovoz českého alkoholu v reakci na otravy metanolem. Zákaz začal platit včera odpoledne. Podobné opatření zavedli také Poláci a přísné kontroly platí i v Německu.

Podle generálního ředitele vizovické likérky Rudolf Jelínek a viceprezidenta lihovarnické unie Pavla Dvořáčka mají zákazy v okolních zemích na naše vývozce drtivý dopad.

Jestli metanolová aféra poškodí export českých lihovin, zatím není jasné

Číst článek

„Pro většinu seriózních výrobců je Slovensko a Polsko největším trhem. Zhruba 30 procent lihovin na Slovensku je z České republiky. Může to mít za následek, že zastavíme výrobu,“ varoval Dvořáček.

Igor Maňour, ČRo 1 - Radiožurnál Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme