Becherovka se vrací do rukou státu

Většinový podíl ve společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka nadále zůstává v rukou státu. Fond národního majetku vrátí projekt privatizace becherovky ministerstvu financí s žádostí, aby rozhodlo o dalším postupu. Fond považuje projekt za neuskutečnitelný. Společnost Salb totiž nepodepsala ve stanoveném termínu do 15. srpna smlouvu o prodeji zbývajících 59 procent akcií Becherovky, které má od státu získat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Králová z tiskového odboru Fondu národního majetku potvrdila, že Salb možnost dokoupit akcie Becherovky nevyužil: "Vzhledem k tomu, že Fond národního majetku od společnosti Salb podepsanou smlouvu o prodeji a koupi akcií neobdržel, nezbývá nic jiného, než tento privatizační projekt vrátit ministerstvu financí jako nerealizovatelný."

Podle představitelů společnosti Salb zůstává nevyjasněná otázka sporu o známku s podnikatelem Zdeňkem Hoffmannem. Salb totiž žádá o garanci pro případ, že by nevyřešený známkoprávní spor s Hoffmannem prohrál. Jednatel Salbu Alan Walden Jones tvrdí, že firma je odhodlána proces privatizace dokončit: "Navrhli jsme Fondu národního majetku, aby řešení této otázky bylo nějakým způsobem zárukou tohoto kontraktu. Akceptovali jsme to, že fond nemá pravomoc takovou záruku dát, proto další možností pro Salb je být trpělivý a čekat, dokud se touto otázkou vlastnictví nebudou zabývat soudy, což je někdy dost pomalý proces."

Podle původního záměru měl Salb, za nímž stojí francouzský Pernod, dokoupit za 1 miliardu 300 miliónů korun dalších 59 % akcií Becherovky. Zatím drží jen 34 procenta.

Petr Doležel, Bohumír Mazáč, Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme