Beecroft: Západ čeká velmi pomalý hospodářský růst

Americká ekonomika se dostala na předkrizovou úroveň. Tentokrát to trvalo tři roky a devět měsíců, než hodnota zboží a služeb vyprodukovaných ve Spojených státech převýšila úroveň před příchodem recese. Běžně se s recesí vypořádá třikrát tak rychle, což svědčí o tom, že problémy nekončí. Amerika, podobně jako mnohé další země zejména na Západě, se musí vyrovnat s dluhy, a čeká ji proto ochlazení hospodářského růstu. Jak výrazné? I na to se Roman Chlupatý v Londýně zeptal konzultanta Saxo Banky Nicka Beecrofta:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior consultant Saxo Bank Nick Beecroft

Senior consultant Saxo Bank Nick Beecroft | Foto: Roman Chlupatý

Myslím si, že nás na Západě čeká jen velmi pomalý růst, bohužel. I ten nejlepší evropský scénář podle mě musí počítat s pomalým růstem. Problémové země na jihu totiž chystají úsporná opatření. Což znamená nižší poptávku po zboží vyráběném na severu. Zároveň se všichni budou snažit zbavit se dluhů, dát si svůj dům do pořádku, a všichni se budou snažit šetřit. Přinejmenším v Evropě, což následně ovlivní i Británii a do jisté míry i Spojené státy.

I přes pozitivní signály z poslední doby se nejen v Americe mluví o recesi. Jak to vidíte vy?

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Chlupatý se ptal v Londýně konzultanta Saxo Banky Nicka Beecrofta na hospodářský růst

Spojené státy mají své vlastí problémy. Budou se muset zbavit dluhu. Objevila se všeobecná touha po fiskální střídmosti a snížení deficitu. Což se negativně projeví na růstu. Proto si myslím, že Ameriku i Západ jako takový čeká velmi pomalý růst. Mohlo by jít o 0 až 2 procenta. Konkrétní číslo záleží na tom, do jaké skupiny zemí ta vaše patří. Řekl bych, že ve Spojených státech půjde o 1,5 až 2 procenta. V Evropě to bude spíš blízko 0. No a pak je otázka, jestli se Východu může za této situace dařit, jestli může sám o sobě prosperovat.

O Číne se v této souvislosti mluví čím dál tím častěji. Co od ní čekáte vy?

Jsou tam jisté mraky. Možné problémy v realitním sektoru, podloudné bankovnictví, podloudné půjčky. I přesto mám pocit, že se tyto věci podaří vyřešit a budeme tak svědky kontrolovaného zpomalení a nebo přistání, jak se říká. Čína na to má prostředky. To znamená, že zpomalí na sedmi až osmiprocentní růst – to je v Číně hladké přistání. Na Západě se nám o něčem podobném může jen zdát. Takže, o Čínu žádné velké obavy nemám. Ale je fakt, že Čína i její sousedi budou tím pomalým růstem na Západě ovlivněni.

Co to znamená z pohledu globálního růstu – jak výrazné bude to očekávané ochlazení?

Tak, obávám se, že globální růst se přiblíží ke spodní hranici tříprocentního intervalu. V tomto roce se přitom držel v jeho horní hranici – blížil se spíš ke čtyřem procentům. To si alespoň myslím, že se objeví v nejnovějších předpovědích.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme