Belgičané mají nebývalý zájem o koupi dluhopisů vlastního státu

V Belgii, podobně jako v Česku, projevili občané a podniky velký zájem o nákup státních dluhopisů. Už po dvou dnech upisovacího období si Belgičané objednali dluhopisy za vyšší částku, než vláda předpokládala. Úroky z pětiletých státních dluhopisů jsou 4 procenta a pro belgické subjekty jsou lepší investicí než spořící účty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgické království

Belgické království | Foto: Emanuel Macoun

Státní pokladna získává tímto způsobem peníze levněji než na mezinárodních finančních trzích, kde se úroky z desetiletých belgických dluhopisů blíží 6 procentům.

Ze zájmu občanů je vláda nadšená. Jen za první den si lidé objednali dluhopisy za 191 milionů eur. Ministerstvo financí prodává dluhopisy domácím zájemcům čtyřikrát ročně, ale většinou se prodají bondy za přibližně 80 milionů.

Deník Le Soir odhadl, že už teď může být hodnota upsaných dluhopisů až půl miliardy a do konce upisování zbývají ještě 4 dny.

Pro Belgii může být prodej dluhopisů vlastním občanům ulehčením. Čelí totiž velkému tlaku finančních trhů a její veřejný dluh se blíží 100 procent hrubého domácího produktu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme