Belgická banka, která je vlastníkem ČSOB, požádala o státní pomoc

Belgická bankovní skupina KBC požádala vládu v Bruselu o finanční injekci. Má jít o dokapitalizaci banky ve výši 3,6 miliard eur. KBC je majoritním vlastníkem Československé obchodní banky. Až dosud byla jedinou velkou bankou v belgickém království, která i přes doléhající finanční krizi nepožádala o pomoc stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Marián Vojtek

KBC chce státní finanční injekcí čelit dopadu negativních zpráv z bankovního světa na cenu svých akcií. Ty zažily černý pátek, když na konci týdne ztratily na hodnotě přes sedm procent.

Mluvčí banky KBC Viviane Huybrechtová v rozhovoru pro televizi RTBF uklidňovala klienty, že banka je v dobrém stavu. "KBC má velmi silnou a solidní finanční pozici. Stejné je to i ohledně našeho kapitálu a vkladů. Vidíme ale potřebu ještě posílit naši už tak stabilní situaci," uvedla.

Deník Le Soir ale na svých webových stránkách napsal, že kvůli zahraničním služebním cestám premiéra a ministra financí se možná o finanční záruce pro KBC rozhodne až v pondělí ráno a akcie banky proto nebudou při ranním otevření burzy kotovány a nebude se s nimi obchodovat.

Dokapitalizace ze strany vlády by podle belgického tisku neměla vést ke změně akcionářské struktury banky. Podíl na jejím majetku by tedy neměl získat stát, jako to bylo v případě největší belgické banky Fortis, které vláda pomohla z potíží jako první.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme