Belgická KBC, majitel ČSOB, se vrací do zisku

Belgická skupina KBC nabírá druhý dech. Majitel největší české banky podle objemu aktiv, tedy ČSOB, v prvním čtvrtletí vykázal čistý zisk na úrovni 442 milionů eur. Tím KBC překonala očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Ti sice uhádli, že se skupina po loňské ztrátě 3,6 miliardy eur vrátí do černých čísel. Jejich průměrný odhad čtvrtletního zisku byl ale o 70 milionů nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Marián Vojtek

„KBC již od druhého čtvrtletí minulého roku neustále vykazuje zisk. Restrukturalizace, na níž se podílela Belgie a do které promluvila i Evropská unie se tak zdá úspěšná,“ říká ředitele odboru zaměřujícího se na korporátní riziko ve společnosti Deloitte David Jurčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodaření bankovní skupiny KBC mluvil na Rádiu Česko Deloitte David Jurčík

Podle firmy Patria má KBC v Řecku a dalších předlužených státech Evropy investice za 4,2 miliardy eur.

„Podobný problém ale mohou mít i další banky, pokud by se ta situace nevyřešila. Události posledních dní ale naznačují, že se situace spíše uklidnila. Izolované problémy Řecka by tak neměly mít na hospodaření KBC výraznější vliv,“ pokračuje Jurčík a dodává:

„ČSOB je v rámci KBC poměrně samostatnou jednotkou. Zaměřuje se primárně na český trh a je primárně úvěrovou investicí. Do hospodaření ČSOB se tedy spíše projevuje vývoj ekonomiky a hospodářství v České republice. ČSOB je stabilní, zdravou bankou, která se nemusí cítit ohrožena problémy Řecka.“

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme