Belgická vláda řeší propad jedné z největších bank v zemi - Fortis

Finanční krize ve Spojených státech byla důvodem mimořádného jednání belgické federální vlády. Kabinet se zabýval možnými dopady na jednu z důležitých finančních institucí - belgicko-nizozemskou Fortis Bank. Její akcie totiž v pátek zažily dvacetiprocentní pokles ceny na burze. Na jednání vlády byl i guvernér národní banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel

Brusel

Banka, pojišťovna a investiční společnost Fortis je 15. největší finanční skupinou v Evropě. Na bruselské burze její akcie v pátek prudce oslabily o 20 procent na 5 euro 20 centů. Banka narychlo svolala tiskovou konferenci, aby ujistila klienty, že prodejem aktiv zajistí dostatek hotovosti.

Belgicko-nizozemská Fortis bank chce podle belgického tisku přes víkend najít kupce pro část svých aktivit a výsledek jednání by měla oznámit v pondělí.

Kongres USA se mezitím už dohodl na hlavních rysech záchranného plánu pro americké banky. Pomoc by měla být ve výši 700 miliard dolarů - v přepočtu téměř 12 bilionů korun. Zákonodárci ale musí ještě dokončit některé detaily dohody, než budou moci zveřejnit její finální podobu.

Finanční krize ve Spojených státech se může podepsat i na financování výstavby protiraketového radaru v České republice. V New Yorku to stranou Valného shromáždění OSN připustil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: "Očekávám, že po takové finanční krizi se všechny rozpočty krátí - to je zkušenost."

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme