Belgie se snaží vysvětlit snížení úvěrového ratingu

Snížení ratingu z pozice AA+ na dvě A agenturou Standard and Poor´s není podle belgické federální vlády nic zvláštního. Podle premiéra a ministra financí si Belgie i s nižším ratingem uchovává jedno z nejvyšších hodnocení v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický premiér v demisi Yves Leterme (uprostřed).

Belgický premiér v demisi Yves Leterme (uprostřed). | Foto: www.eu2010.be

Postavení o stupeň níže v ratingovém žebříčku je podle premiéra Yvese Leterma a ministra financí Didiera Reynderse odrazem růstu úroků ze státních bondů jak v Belgii, tak v celé eurozóně. To podle nich kopíruje také klesající důvěru investorů na celosvětové úrovni.

V prohlášení premiéra a ministra financí se píše, že oznámení agentury Standard and Poor´s také dodalo na naléhavosti potřebě sestavit belgický rozpočet na příští rok. Na něm se nemůže dohodnout 6 stran potenciální vládní koalice a Belgie tak zůstává i skoro rok a půl po volbách bez nové federální vlády.

Agentura snížila Belgii rating v očekávání růstu jejího veřejného dluhu, který dnes dosahuje 97%.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme