Belgie zachraňuje spolu s Francií a Lucemburskem další banku

Dalším bankovním domem, který se evropské státy rozhodly zachránit je belgicko-francouzská banka a pojišťovna Dexia. Cena jejích akcií klesla na burzách v Bruselu a Paříži o třetinu. Na obou trzích se obchodování s nimi zastavilo. Dexii pomohou vlády Belgie, Francie a Lucemburska a velcí akcionáři navýšit kapitál. Po bance Fortis jde už od druhou finanční skupinu, kterou chtějí vlády zachránit před krachem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

banka a pokišťovna Dexia

banka a pokišťovna Dexia | Zdroj: ČTK

Dexia dostane finanční injekci skoro 6 a půl milardy eur. Jak řekl lucemburský ministr pro rozpočet Luc Frieden, snahou vlád je stejně jako v případě Fortisu ochránit vklady a pracovní místa tisíců lidí. Chtějí také navrátit důvěru obyvatel v bankovní systém.

Banka a pojišťovna Dexia se zaměřuje hlavně na obsluhu účtů místních samospráv. Má ale také 5 a půl milionu malých klientů v Belgii, Lucembursku, na Slovensku a v Turecku. Nejen kvůli stažení akcií Dexie z obchodování zahájila dnes bruselská burza svou činnost 4% propadem. Na začátku obchodování klesla i cena akcií banky KBC, která je mateřskou společností ČSOB, o 18 %. Část ztráty se jí ale během dopoledne podařilo vyrovnat.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme