Belgie znárodní banku Dexia. Lucemburskou část koupí Katar

Belgie se rozhodla zachránit banku Dexia před bankrotem. Peněžní ústav s aktivitami také ve Francii a Lucembursku se mohl stát první obětí dluhové krize. Belgická vláda odkoupí veškeré aktivity banky. Lucemburskou část problémové banky odkoupí podle agentury AFP Katar. Ve Francii budou kupci pravděpodobně jiné komerční banky nebo investiční společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Dexia

Banka Dexia | Zdroj: Reuters

Banka hospodařila tak nezodpovědně, že si vytvořila za 700 miliard dolarů špatných úvěrů nebezpečných dluhopisů nejen z Řecka, ale i odjinud. Belgický stát použije na odkoupení Dexie 4 miliardy eur z kapes daňových poplatníků. Bude se tak vlastně snažit zachránit peníze střadatelů tím, že jim vezme jejich vlastní peníze odjinud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo v zemích Beneluxu Pavel Novák a analytik společnosti Deloitte Luděk Niedermayer v poledních Ozvěnách dne

Podobně už banku zachránila belgická vláda před 2 lety a zvětšila tak svoje zadlužení. Tehdy ji ale nechala ještě podnikat na soukromé bázi. Dexia se teď ocitne plně ve vlastnictví státu. Ten chce převést rizikové úvěry do takzvané Špatné banky a tato pasiva oddělit od zdravé části peněžního ústavu.

Dexia patří k největším bankám v Belgii. Belgická část banky zaměstnává 6 tisíc lidí a obhospodařuje vklady ve výši 80 miliard eur. Jejími klienty jsou nejen drobní střadatelé, ale také obce a města. Její krach by proto zasáhl samosprávu země.

Neschopnost politiků řešit krizi

Podle bankovního analytika Luďka Niedermayera je zásah belgické vlády vynucený okolnostmi a ukazuje na neschopnost evropských politiků řešit dluhovou krizi. „V důsledku toho je tady už první banka, která se dostala do vážných finančních problémů. Pokud řešení evropské dluhové krize nepřijde rychle, tak ji může nemálo bank následovat,“ upozornil.

Českým bankám, které jsou v držení zahraničních finančních ústavů, ale takové riziko prý nehrozí. „Naše banky jsou zaměřené na domácí ekonomiku a nezdá se, že by české státní dluhopisu skýtaly riziko toho, že začne propadat jejich hodnota. Velké české banky pak nejsou pobočkami zahraničních bank, ale dceřinými společnostmi, které mají svoje vlastní bilance, které jsou poměrně velice silné,“ dodal Niedermayer.

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme