Bělorusko postaví vlastní jadernou elektrárnu

Zahájení příprav oznámil prezident Alexander Lukašenko, přestože jeho země nejvíce utrpěla radioaktivním zamořením po katastrofě černobylského reaktoru v dubnu 1986.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderné palivo

Jaderné palivo | Foto: ČEZ

S názorem veřejnosti si Alexander Lukašenko nemusí dělat starosti. Už léta se svých občanů na nic neptá a vládne v podstatě sám. Jestliže se rozhodl postavit jadernou elektrárnu, nenechá si tento nápad vymluvit. Lukašenko to zdůvodnil potřebami národní energetické bezpečnosti.

Běloruská ekonomika je prakticky zcela závislá na energii z Ruska. Ceny ropy a zemního plynu jsou pravidelně zdrojem krizových situací, protože Bělorusko je tranzitní zemí a západní odběratele vydírat přerušením dodávek. Ti si pak stěžují ruskému dodavateli a hledají alternativní zdroje ropy a plynu.

Přesně o to se pokoušejí prezidenti na energetickém summitu v sousedním Vilniusu. Dohodli se, že Evropu by měla zásobovat i kaspická ropa z Ázerbajdžánu. Polsko ale předtím musí dostavět ropovod z ukrajinských Brodů do Plocku a Gdaňsku.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme