Bělorusko uzavřelo tranzit ruského plynu do Evropy

Rusko znovu snížilo dodávky plynu sousednímu Bělorusku. Putuje tam o třetinu méně suroviny než běžně. Šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller to odůvodnil tím, že Minsk zatím nepodnikl žádné kroky k uhrazení dlužné částky. Moskva tvrdí, že by Bělorusko mělo doplatit za dodávky plynu 192 miliónů dolarů. Bělorusko reagovalo tím, že zastavilo tranzit ruského plynu dál do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naplněné zásobníky plynem

Naplněné zásobníky plynem | Foto: Tomáš Adamec

Šéf Gazpromu Alexej Miller pohrozil dalším omezením dodávek, pokud Bělorusko co nejdříve neuhradí dlužnou částku. Energetický gigant je podle něj připraven snížit objem až o 85 procent, pakliže si to okolnosti vyžádají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu Ruska a Běloruska mluvila na radiožurnálu moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Rusko začalo utahovat kohoutky s plynem v pondělí na přímý příkaz prezidenta Medvěděva. Běloruští představitelé slíbili, že Minsk částku zaplatí do 5. července, zároveň ale upozornili, že Moskva naopak dluží Bělorusku peníze za transport plynu do západní Evropy.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes po setkání s ruským ministrem zahraničí Lavrovem prohlásil, že jeho země zastaví transit ruského plynu do Evropy. Důvodem je údajně nesplacený ruský dluh za tranzit plynu. Ten podle Lukašenka činí 260 milionů dolarů.

Celou situaci nyní s obavami sleduje Evropa, která se již v minulosti stala několikrát rukojmím v boji o plyn a ropu mezi Ruskem a Běloruskem či Ukrajinou. Brusel již vyzval oba státy, aby se striktně držely svých závazků, vyplívajících ze vzájemných smluv.

Lenka Kabrhelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme