Bělorusko oznámilo, že kvůli sankcím nedokáže splácet zahraniční dluh v cizí měně

Bělorusko ve středu oznámilo, že kvůli sankcím, které vůči němu zavedly Spojené státy a Evropská unie, nedokáže splácet dluh v cizí měně. Informovala o tom agentura Reuters. V pondělí Světová banka uvedla, že s okamžitou platností zařadila všechny půjčky poskytnuté Bělorusku do kategorie nesplácených, protože se Minsk opozdil s platbou 68,43 milionu USD (1,7 miliardy Kč).

Minsk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko | Zdroj: Reuters

Za nesplácené jsou považovány všechny půjčky, které Bělorusku poskytla nebo které garantuje Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj. Ta je organizací Světové banky zaměřenou na poskytování úvěrů. Banka zastavila všechny programy pro Bělorusko letos 2. března a od května 2020 neschválila zemi žádné nové půjčky.

Zbývající dluh, který má Bělorusko Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj zaplatit, činí 967 milionů USD. To představuje zhruba 0,42 procenta celkových nesplacených úvěrů Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj.

Od uvalení sankcí vůči Bělorusku po invazi ruských vojsk na Ukrajinu země splatila některé eurobondy v běloruských rublech. Sankce omezily možnost Minsku získávat zahraniční měny. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho tažení na Ukrajině.

Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj zastavila schvalování nových úvěrů Bělorusku v polovině roku 2020, kdy Spojené státy zavedly vůči Minsku sankce po sporných prezidentských volbách. Začátkem března, tedy po ruské invazi na Ukrajinu, pak s okamžitou platností zastavila všechny programy v Rusku a Bělorusku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme