Bělorusko zastavuje dodávky plynu do Evropy

Spor Ruska a Běloruska o platby za plyn se vyostřuje. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že jeho země pozastavuje tranzit plynu dále k evropským spotřebitelům. Reaguje tak na omezení dodávek suroviny ze strany Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Podle běloruského prezidenta plyn dál do Evropy nepoputuje do té doby, než Gazprom zaplatí Minsku dluh ve výši více než 200 miliónů dolarů za přepravu suroviny k evropským spotřebitelům. Moskva sice dluh přiznává, tvrdí ale, že vznikl kvůli krokům Běloruska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podstatu sporu o plyn vysvětloval Karel Svoboda z Asociace pro mezinárodní otázky

Z neplacení účtů se navzájem obviňují obě strany. Ruský Gazprom tvrdí, že mu Bělorusko dluží za dodávky 192 milióny dolarů. Snížil proto objem plynu proudícího do Běloruska o třetinu a pohrozil dalším utáhnutím kohoutů, pokud Minsk nezaplatí.

Podle odborníka na ekonomické vztahy v postsovětských republikách, Karla Svobody z Asociace pro mezinárodní otázky Bělorusové dluh přiznávají, chtějí ho splatit, ale ne hotově.

Stroje Rusko nechce

„Problém je v tom, že Bělorusko chce platit stroji a podobnými výrobky, o což ovšem Rusové zájem nemají. Nechtějí se vracet k praxi devadesátých let, kdy se dluhy za plyn platily právě tímto způsobem docházelo k nejrůznějším podvodům,“ řekl Svoboda.

Běloruský dluh vznikl poté, co se obě země nedohodly na cenách za zemní plyn a Bělorusko tak stále platí na základě ceny z minulého roku. I cena, kterou Gazprom pro letošek stanovil, je přitom nejnižší, jaké odběratelé ruského plynu platí.

„Minsk za to ale zaplatil tím, že prodal Gazpromu polovinu svého klíčového podniku v plynárenství. Gazpromu jde o plné ovládnutí běloruské plynárenské infrastruktury. Chce vybudovat společnost, která bude ovládat rozvodné i distribuční sítě v jednotlivých zemích, protože mu to přináší větší zisk,“ vysvětlil Svoboda.

Dluh Ruska Bělorusko sice vyčíslilo na 200 milionů, nedodalo k tomu ovšem faktury. „Gazprom dluh přiznává, ale chce vidět, za co má platit. Takto by platil jen na základě běloruského tvrzení,“ uvedl Svoboda. Bělorusko podle něj nemůže uspět a je odsouzeno k prohře.

Evropa jako rukojmí

Situaci s obavami sleduje Evropa, která se už vícekrát stala rukojmím sporů Ruska s jeho sousedy o ceny surovin. Brusel vyzval obě strany, aby se držely svých smluvních povinností.

Výpadek ruského plynu by mohly pocítit Litva, Polsko a Německo. Přes Bělorusko jde dál na Západ asi šest procent plynu, který se v unii spotřebuje.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme