Benzín a nafta budou asi ještě dražší

Přes třicet pět korun za litr je teď průměrná cena nafty na domácích čerpacích stanicích. Benzin se prodává průměrně za přibližně 32 korun a 60 haléřů. Ceny pohonných hmot a zejména nafty, po které je v Evropě velká poptávka, skokově narůstaly v posledních týdnech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice Benzina

čerpací stanice Benzina | Foto: Marián Vojtek

Důvody drahých pohonných hmot vysvětlil analytik společnosti Colosseum Petr Čermák: "Je to poměrně jednoduché, je za tím rekordní cena ropy na světových trzích. Ve Spojených státech totiž vyšly statistiky o zásobách ropy, které velmi negativně překvapily. Analytici počítali s tím, že se zásoby zvýší přibližně o 300 tisíc barelů. Jenže naopak poklesly a 5 milionů 300 tisíc. A to samozřejmě katapultovalo ceny ropy k novým rekordům."

Skokový nárůst cen pohonných hmot bude zřejmě ještě pokračovat, říká David Marek, analytik společnosti Patria Finance: "Zatímco kurs dolaru vůči euru víceméně kolísá a česká koruna se na devizovém trhu stabilizovala, ropa v nedávných dnech zdolávala historická maxima a dotkla se 135 dolarů za barel. A toto stále ještě není plně promítnuto do cen pohonných hmot v České republice. Tudíž lze očekávat, že v nejbližším týdnu či dvou uvidíme ještě rostoucí ceny jak benzínu, tak nafty."

V posledních dnech už ale ceny ropy na světových trzích klesly asi o osm dolarů za barel. I přesto se s drahou naftou potýká celá Evropa.

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme