Benzin a nafta kvůli vyšší spotřební dani podražily

Nový rok přinesl vyšší ceny pohonných hmot. Kvůli vyšší spotřební dani se o 1,20 koruny zdražuje benzin, v průměru o 2,20 podražila nafta. Ceny už zvýšila většina čerpacích stanic. Na původní hladině se je zatím snaží držet zejména předzásobené menší společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

I u nich je ale zdražení jen otázkou času. Spotřební daň totiž platí výrobce a právě ten ji promítne do cen pro finální prodejce - i ti dobře zásobení budou tedy muset časem zdražit.

Například na Ostravsku zdražil benzin v průměru o 1 korunu. Cena motorové nafty ale stoupla až o 2 koruny na jeden litr. Některé benzínky zdražily už na Nový rok. Zvýšený zájem řidičů o nákup ještě levnějších pohonných hmot v posledních dnech starého roku benzínky nezaznamenaly.

V Praze se dnes ceny pohybují od 20,50 do necelých 26 korun za litr nafty. Natural 95 stojí od necelých 24 do 27 Kč za litr. Právě fakt, že některé čerpací stanice už nové ceny zavedly, a jiné ne, způsobuje obrovský cenový rozdíl mezi jednotlivými prodejci.

I v Ústí nad Labem je možné u některých čerpacích stanic natankovat ještě za staré ceny. Nezdražovalo se zatím u Čepra v Krásném Březně, kde cena za Natural 95 zůstala na hodnotě 22,40 a za naftu lidé zaplatí 19,90.

Ceny už naopak zvedly čerpací stanice Shell - u Naturalu na 24,80 a u nafty na 22,50. Přesto patří ceny pohonných hmot v Ústí nad Labem ve srovnání s ostatními městy k těm nižším.

Marika Táborská, Petr Lutonský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme