Benzin by mohl až o korunu zlevnit

Ceny benzinu po velkém nárůstu opět klesají. Velkoobchodní cena nejprodávanějšího Naturalu 95 se v úterý snížila o jednu korunu a 60 haléřů. Radiožurnál zjišťoval, jak to vypadá u čerpacích stanic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Na stojanech velkých společností v Praze nejčastěji svítí 33,90 nebo 33,70 za litr Naturalu. Do zlevňování se evidentně nikdo nehrne.

"Nemůžu vám ještě říct, protože jsem ještě nedostal ceny, které platí ode dneška," říká vedoucí čerpací stanice Emil Kubíček, který i dnes (v úterý) drží cenu 33 korun a 50 haléřů za litr Naturalu. "My jsme zdražili o 3,60 a třeba Natural 95 šel bez daně o 3,63 nahoru."

Předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček ale odhaduje, že zlevňovat se bude. "Předpokládám, že pokles bude možno registrovat ve výši 50 haléřů až korunu. Myslím si, že to bude v průběhu týdne, někteří možná zlevní dnes, někteří možná ve čtvrtek."

Všichni čekají, co udělá konkurence. Zlevnit se ale musí - míní pumpař Kubíček. "Pokud se lidem v tisku a v televizi oznámí, že jde cena pohonných hmot o korunu a 60 haléřů dolů, tak oni na to musí reagovat, protože jinak ti lidé automaticky vědí, o kolik si navyšují svoji marži."

Ceny pohonných hmot začaly výrazně růst začátkem září, kvůli prudkému růstu cen ropných produktů a ropy vyvolanému následky řádění hurikánu Katrina. Cena americké ropy v pondělí poprvé od poloviny srpna klesla pod 63 dolarů za barel. Pokles způsobily náznaky, že se růst poptávky po ropě zpomaluje.

Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme