Benzin i nafta opět podražily. Ceny zřejmě porostou i v příštích týdnech

Ceny pohonných hmot stále rostou. Za poslední dny zažily dokonce nejvyšší nárůst v tomto roce. Benzin i nafta zdražily v průměru až o 50 haléřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ceny se zvedly opravdu výrazně. Benzin podle společnosti CCS zdražil v průměru o 37 haléřů na 32 koruny a necelých 30 haléřů za litr. Ceny jsou vyšší i u nafty, a to o 30 haléřů. Litr se v průměru prodává za 32 korun. Byl to citelný nárůst cen, které výrazněji stouply jen na přelomu února a března.

Místa, kde se dá načerpat benzin pod 32 korunami za litr, jsou jenom dvě. V Karlovarském a Ústeckém kraji. Tam se litr benzinu stále prodává v průměru těsně pod 32 korunami.

V ostatních krajích jsou ceny už o něco vyšší. Nejvyšší jsou aktuálně průměrné ceny pohonných hmot v Praze, stejně jako v předchozím týdnu. Naopak levnější jsou vedle Karlovarska a Ústecka i v Královéhradeckém kraji.

Pokles zásob a prorůstová opatření Číny

Pohonné hmoty výrazně a rychle zdražují kvůli ropě. Její ceny na trzích už několik týdnů rostou a to se samozřejmě promítá i do cen pohonných hmot. Navíc zdražuje i benzin, který se obchoduje na burze v Rotterdamu.

„Faktory, které zvyšují cenu ropy, jsou především dva,“ vysvětluje analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

„Na jedné straně sledujeme, že globální přebytek ropy na světových trzích se zmenšuje. A druhým faktorem je, že Čína, která je druhý největší spotřebitel ropy na světě, plánuje stimulační opatření pro podporu ekonomického růstu i spotřebu pohonných hmot v této ekonomice.“

Zdražování není u konce

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se ceny ropy měly snížit a tím pádem zlevnit i pohonné hmoty. Boris Tomčiak z Colossea odhaduje v příštích týdnech zdražení benzinu a nafty v průměru o desítky haléřů. „Ceny by se měly přiblížit k hranici 33 koruny za litr.“

„Co je příznivé pro české motoristy, je posilování české koruny. Toto posilování způsobuje, že zdražování na globálních trzích se do českých cen promítne v menší míře,“ dodává Boris Tomčiak.

Ve střední Evropě jsou levnější pohonné hmoty jen v Polsku. V ostatních zemích jsou citelně dražší.

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme