Benzin i nafta pomalu zdražují, rychlejšímu nárůstu cen zabránila silnější koruna

Několik měsíců trvající zlevňování benzinu a nafty pomalu končí. Čerpací stanice v minulých dnech otočily a začaly zdražovat. Zpravidla o pár desítek haléřů, některé pumpy ale zdražily až o korunu na litr.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice a ceny pohonných hmot

Čerpací stanice a ceny pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Benzin Natural 95 řidiči natankují na čerpacích stanicích v průměru za 29,61 Kč. Oproti nejnižší ceně z minulého týdne je to o 11 haléřů více. Výrazněji se pohnuly ceny u nafty, která zdražila už téměř o dvacetník na průměrných 28,52 Kč. I přesto, že pohonné hmoty zdražují, tak řidiči stále tankují výrazně levněji než třeba před dvěma měsíci. Průměrná cena benzinu se na začátku června pohybovala okolo 31 korun, nafta byla o korunu levnější. 

Hlavním důvodem zdražení je cena ropy na světovém trhu. Barel severomořské ropy Brent je totiž o 4 dolary dražší než před měsícem, cena se vyšplhala na 52 dolarů. Většímu zdražování zabránila i silnější koruna. 

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

„Naštěstí pro motoristy mírně posílila česká koruna proti americkému dolaru, a tak zdražování pohonných hmot v České republice není tak výrazné,“ vysvětluje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Nejdráž motoristé tradičně natankují v Praze, kde jsou ceny pohonných hmot vyšší až o 80 haléřů ve srovnání s celorepublikovým průměrem. V následujícím týdnu podle společnosti Finlord ceny benzinu i nafty dál porostou, a to zhruba o 15 až 20 haléřů za litr.

Levněji natankujete v Polsku nebo v Rumunsku

V zahraničí se vyplatí tankovat třeba v Polsku, benzin i nafta tam jsou výrazně levnější. Podobné je to i v Bulharsku, Rumunsku nebo na Ukrajině. V případě Maďarska, Slovenska a Rakouska záleží na konkrétní čerpací stanici.

Naopak jednoznačně dražší jsou pohonné hmoty v Německu, Francii, Itálii, Švýcarsku, ale také v Chorvatsku, Slovinsku nebo Srbsku.

Kdo míří do Beneluxu nebo Francie, může se stavit natankovat v Lucembursku. Ceny pohonných hmot, zejména nafty, jsou tam výrazně nižší.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme