Benzin i nafta zdražují. Na českých čerpacích stanicích jsou nejdražší za čtvrt roku

Ceny pohonných hmot jsou v Česku nejvyšší za čtvrt roku. Na čerpacích stanicích zdražila nejen nafta, ale taky nejprodávanější benzin Natural 95. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která sleduje cenovou mapu pohonných hmot v České republice.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzinová pumpa, ilustrační foto.

Benzinová pumpa, ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek

Nárůst cen na benzinových pumpách způsobily ceny ropy na světových trzích. Jen ropa Brent, podle které se určují ceny benzinu a nafty, zdražila v tomto týdnu na svoje více než dvouletá maxima. Konkrétně se obchoduje kolem 58 dolarů za barel. Přitom ještě před měsícem stál jeden barel okolo 52 dolarů.

Za růstem cen stojí obavy trhů z možného výpadku dodávek ropy, a to v důsledku reakce turecké a irácké vlády na kurdské referendum o nezávislosti. Podle analytika Lukáše Kovandy ze společnosti Cyrrus má vliv na cenu ropy taky globální růst poptávky po surovině.

USA hlásí první oběť. Hurikán Harvey připravil o život jednoho člověka a statisíce dalších o elektřinu

Číst článek

„Cena pohonných hmot v České republice se v posledních týdnech poměrně výrazně zvyšuje, důvodem je především zvýšení cen ropy na světových trzích. Taktéž v předcházejících týdnech byl jednoznačný dopad hurikánu Harvey na produkci pohonných hmot ve Spojených státech. To se negativně odrazilo i na cenách pro evropské spotřebitele,“ popisuje důvody zdražení analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Navíc zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu a další významní producenti se shodli, že dohoda o omezení těžby ropy funguje. Přebytek černého zlata na světovém trhu klesá, i proto ceny výrazněji rostou.

Nejlevnější benzín je v Karlovarském kraji

Benzin Natural 95 zdražil od minulého týdne v průměru jen o čtyři haléře. V současnosti se tak prodává přibližně za třicet korun a dvacet pět haléřů za litr. To ceny nafty šly výrazněji nahoru. Za litr teď dají řidiči průměrně přes 29 korun.

Vůbec nejvíc vydají z peněženek motoristé na Vysočině, tam se litr benzinu přibližuje k hranici jednatřiceti korun. Už ve více než polovině krajů stojí benzin právě přes 30 korun. Nejlevnější je v Karlovarském kraji, kde litr stojí 29 korun a 90 haléřů.

Trest za to, že nemáte nejekologičtější auto? Češi jsou rádi, že jim pár let vydrží, říká expert

Číst článek

Vyšší ceny pohonných hmot jsou po celé Evropě. Přesto se jednotlivé cenovky oproti těm českým liší. V některých případech až o 6 korun za litr, „Směrem na západ jsou pohonné hmoty výrazně dražší než v České republice, například v Německu je benzin dražší o pět až šest korun, v Itálii je cena vyšší až o devět korun za litr. Naopak směrem na východ a na sever mohou být ceny pohonným hmot nižší, typicky je levnější benzín i nafta například v Polsko, přibližně o jeden a půl koruny za litr,“ připomíná Tomčiak.

Další zdražení

Většina analytiků oslovených Radiožurnálem očekává další zdražování. Během nadcházejících dvou týdnů by se ceny pohonných hmot mohly zvýšit až o 15 haléřů na litr. Směrem k zimě pak tradičně podraží hlavně nafta. Ve světě se totiž stále využívají k vytápění topné oleje, které mají podobné složení jako nafta. Proto s příchodem topné sezony roste i cena nafty. Podle očekávání půjde o navýšení až o 70 haléřů. Pokud ale bude zima mírná, poptávka nebude tak vysoká a nafta zdraží jen mírně.

Na konci letních prázdnin zkontrolovala Česká obchodní inspekce celkem 83 vzorků benzinu. Požadavky na jakost a složení nesplnil jen jediný vzorek. Inspektoři proto zakázali jeho prodej - celkem šlo o množství za skoro 150 tisíc korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme