Benzin je nejdražší v historii

Jeden litr se v Česku prodává v průměru za víc než 36 korun. Ceny nafty byly nejvyšší už v lednu, v současnosti se drží asi na 36,60 za litr. Pohonné hmoty jsou nejdražší v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzinová pumpa, ilustrační foto.

Benzinová pumpa, ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek

Levnější benzin a naftu koupíte ze sousedních zemí v Rakousku a v Polsku, na Slovensku jsou ceny podobné. Naopak v Německu vyjde benzin dráž skoro o 6 korun za litr.

Podle představitelů petrochemického průmyslu mohou ceny ještě stoupnout. Vysvětlují to různě - u nás tím, že roste napětí mezi Iránem a západními zeměmi - v Německu zase tím, že je vyšší poptávka po palivu v rozvíjejících se zemích. Německý spolkový kartelový úřad ale kritizuje nedostatečnou hospodářskou soutěž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák ve Světě o osmé

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák ve Světě o osmé označil za hlavní příčinu růst cen ropy na světových trzích. „Hlavní příčinou je napětí spojené s Íránem, který pokračuje ve svém jaderném programu a investoři se obávají, že by situaci v nejbližších měsících mohla vyústit ve vojenský konflikt.“

„Komoditu také podporují i pozitivní nálada mezi investory, kterou vyvolaly poslední kroky centrálních bank a schválení druhého záchranného balíku pro Řecko. Dílky tomu cena ropy roste, to se samozřejmě projevuje na cenách nafty a benzinu ba burze v Rotterdamu a potom s určitým zpožděním u našich čerpacích stanic,“ připomněl Čermák.

Rekordně drahý benzin mají i Němci. Pumpy zvedají ceny hlavně v pátek a sobotu

Číst článek

V nejbližších týdnech však nepředpokládá prolomení hranice 40 korun za litr.

Při lednovém nárůstu cen ropy prohlásil ministr financí Kalousek, že pokud by byla překročena hranice 40 korun za litr, zasáhne stát. „Podle mého názoru by stálo ta to zvážit snížení spotřební daně a DPH na úroveň, které jsme byli svědky před zvýšením v roce 2010,“ poznamenal Čermák.

Aktuální ceny pohonných hmot v ČR a evropských státech

Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme