Benzin opět podražil, cena se blíží k 35 Kč za litr

K prolomení hranice 35 korun za litr benzínu chybí u některých čerpacích stanic v Česku jen pár haléřů. Například ve Středočeském kraji se cena Naturalu 95 zastavila u čísla 34 korun padesát haléřů za litr. Podnikatelé začínají volat po snížení spotřební daně, zdražování pohonných hmot jim totiž začíná dělat velké problémy. Paroubkova vláda však o takovém kroku neuvažuje. Ministr Zdeněk Škromach rozhodl, že postiženým, kteří dostávají příspěvek na provoz motorového vozidla či dopravu, dá stát od ledna až o 776 korun ročně více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Benzín je strategickou surovinou, která může zdražit většinu služeb nebo zboží. Jak výrazně by ceny mohly vyskočit, upřesňuje hlavní ekonom Volksbank CZ Vladimír Pikora.

"Podražit by mělo hlavně levnější zboží, u kterého představuje cena dopravy větší podíl na konečné ceně než zboží samo o sobě. Z pohledu běžného spotřebitele bude nárůst cen u víkendového nákupu více méně zanedbatelný. Velký víkendový nákup se nám zdraží zhruba o pětikorunu," předpovídá Pikora.

Cena pohonných hmot začala strmě stoupat po pátečním ohlášeném zdražování. Na vině je především dlouhodobě vysoká cena ropy a výpadek amerických rafinerií v oblasti Mexického zálivu. Ty vyřadil z provozu Hurikán Katrina.

Postižení dostanou vyšší dávky na dopravu

Postiženým, kteří dostávají příspěvek na provoz motorového vozidla či dopravu, dá stát od ledna až o 776 korun ročně více. Rozhodl o tom ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Důvodem zvýšení dávek je nynější zdražování benzinu. Na zvýšení příspěvku bude potřeba uvolnit 96 milionů korun. Tuto částku pokryje ministerstvo práce plně ze svých zdrojů.

Dávky na dopravu podpořit samostatnost a soběstačnost postižených a umožnit jejich zapojení do společnosti. V roce 2004 se vyplatilo více než 203.000 příspěvků na provoz motorového vozidla. Vyžádaly si přes 1,21 miliardy korun. Stát dává postiženým tyto dávky od roku 1990. Tehdy se cena benzinu zdvojnásobila z osmi na 16 korun. V nynější výši jsou příspěvky od roku 1998.

Zbrzdí ceny ropy ekonomiku?

ODS se během září pokusí v Poslanecké sněmovně prosadit snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Podle představitelů strany totiž platíme dvě třetiny ze zdražení státu. Ceny pohonných hmot na některých čerpacích stanicích stouply během víkendu až o tři koruny a 40 haléřů za litr. Sociální demokraté krok ODS považují za populismus.

Podle člena rozpočtového výboru a místopředsedy poslaneckého klubu ODS Michala Doktora by se ale současné ceny pohonných hmot mohly stát překážkou pro růst ekonomiky. "Česká republika, respektive její vláda, má dostatečný prostor, který může využít. Máme na mysli impuls na snížení spotřebních daní. Česká republika totiž přijala od 1. 1. 2004 vyšší daňovou zátěž, než po nás chce legislativa Evropské unie," vysvětlil.

Daňová zátěž podle ODS ovlivňuje i současné ceny benzínu. Podle Doktora ceny pohonných hmot rostou nepřetržitě bez ohledu na mimořádnou situaci v USA.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky zvýšení cen za pohonné hmoty právě analyzuje ministerstvo práce a sociálních věcí, a to s ohledem na případné příplatky pro nejvíce postižené profese a občany. S dopravci už se vláda na pomoci dohodla začátkem srpna.

"Dohodli jsme se s dopravci, že s ohledem na celkovou situaci ve střední Evropě přistoupíme k prodloužení určitých výhodnějších režimů, pokud jde o silniční daň. V tomto případě se připravují legislativní návrhy do Poslanecké sněmovny. Ale o nějakých dalších kompenzacích neuvažujeme, protože také musíme hledět na příjmovou stránku fondu dopravy. Fond dopravy čekají velké investice do dopravní infrastruktury a nemůžeme snižovat příjmy," řekl ministr.

Podobné snahy se objevují ve více evropských zemích. Podle Sobotky ale žádná vláda v Evropské unii daně ani přechodně nesníží. "Za prvé: přineslo by to jednorázový efekt, který by se velmi brzy vyčerpal. Za druhé: spotřebitelé by na tomto opatření nevydělali, naopak by vydělali ti, kteří pohonné hmoty vyrábí. Domnívám se, že zvýšení cen pohonných hmot je v tuto chvíli velmi razantní, právě v souvislosti s událostmi ve Spojených státech. Až se ve Spojených státech budou na trh vracet petrochemické kapacity, tento šok by měl odeznívat," dodal.

Milan Kopp, Naďa Bělovská, David Vandrovec, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme