Benzín v Česku zdražil až o tři koruny

Ceny benzínu prudce stoupají - podle některých odhadů by se mohly do pondělka zvýšit až o pět korun. Některé čerpací stanice v Česku zdražily už dnes - proti včerejšku až o dvě koruny padesát na litr. I u nás tak pocítíme dopady ničivého hurikánu Katrina. Po katastrofě totiž musela být v okolí Mexického zálivu téměř úplně pozastavena těžba ropy a plynu - a nedostatek strategické suroviny na světových trzích žene vzhůru ceny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fronty před čerpací stanicí v Plzni

Fronty před čerpací stanicí v Plzni | Zdroj: ČTK

V Praze se už benzín u některých pump prodává za téměř 33 korun za litr. Mnozí řidiči to ale přijímají vcelku stoicky. Někde se chtěli lidé benzínem předzásobit. Kolony se tvořily hlavně tam, kde se ještě dal koupit trochu levněji, třeba v Pardubickém nebo Plzeňském kraji.

Čerpací stanice zvýší ceny benzínu a nafty nejpozději do pondělí, upozorňuje Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum. "Pokud se podíváme na aktuální vývoj na trhu Amsterdam, Rotterdam, Antverpy, který je pro naši republiku směrodatný, tak by se ta cena měla zvýšit zhruba o dvě koruny a padesát haléřů," upřesnil.

Podle některých odhadů ale bude zdražení až dvojnásobné a za litr naturalu by tak řidiči mohli příští týden zaplatit až 35 korun. Zda půjde jen o krátkodobý výkyv, o tom rozhodne rychlost odstraňování škod v oblasti poničené hurikánem a to, kdy se podaří těžbu obnovit.

Na cenu ropy může tlačit i požár, který zastavil proud ropy z iráckého Kirkúku do Turecka. Jde o jednu z nejdůležitějších iráckých tepen s černým zlatem. Oheň, se kterým hasiči bojovali několik hodin, byl údajně dílem sabotérů. Jak dlouho potrvá rekonstrukce a obnovení ropovodu není zatím zcela jasné. Irák je třetím největším exportérem ropy na světě.

Související články:
Katrina zvedne v Česku ceny benzinu o koruny
Ceny pohonných hmot rostou i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku

Pavla Dluhoschová, Marián Vojtek, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme