Benzin v Chorvatsku přes noc podražil, za poslední dva měsíce už popáté

Ceny pohonných hmot v Chorvatsku se od dnešní půlnoci zvýšily, a to v přepočtu zhruba o korunu. Litr benzinu tam ode dneška stojí 37 korun, litr nafty pak přijde na víc než 34 koruny. Chorvatští analytikové jsou z toho zmatení a do odhadování dalšího vývoje se nehrnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Pohonné hmoty měly podle předpovědí odborníků zlevňovat. Stal se ale přesný opak.

Nejprodávanějším benzinem je v Chorvatsku Eurosuper 95. Nově by měl stát v přepočtu asi o 40 haléřů víc, tedy 37 korun. Palivo Eurodiesel zdražilo o korunu, nyní stojí 37,80.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny pohonných hmot shrnuje v Dopoledním Radiožurnálu redaktor Jaroslav Skalický

Po zprávě o poměrně drastickém zdražení benzinu i nafty se u chorvatských čerpacích stanic začaly tvořit dlouhé fronty.

Pro Chorvaty není největším šokem dnešní zvýšení cen, ale to, že se za poslední dva měsíce zvedly už pětkrát. Podle analytiků za to můžou hlavně spekulanti, ale i posilování dolaru.

Lidé čekají, že by jim mohla pomoct vláda, stejně jako to udělala loni, když snížila spotřební daň z pohonných hmot. Jenže další podobný zásah by zřejmě vážně ohrozil státní rozpočet, a tak se s ním nedá počítat.

Chorvatsko tak české řidiče v letošní sezoně zaskočilo už podruhé, kromě cen pohonných hmot na začátku června totiž zvýšilo poplatky za užívání dálnic. Přesto je benzin v Chorvatsku i po jednorázovém zdražení pořád o něco levnější než u nás.

Při cestě k Jadranu se vyplatí tankovat v Rakousku

Ceny v Česku se znovu zvedají kvůli zvýšení cen ropy na světových trzích, které se projevuje na cenách benzinu a nafty na burze v Rotterdamu.

Ze statistik společností CCS vyplývá, že jen za poslední týden benzin zdražil v průměru o 50 haléřů na zhruba 37,50 za litr a cena nafty se zvýšila v průměru o 60 haléřů na 36,80. Růst bude nejspíš pokračovat, mírně ho může zbrzdit posílení koruny k dolaru.

Podle serveru www.fuel-prices-europe.info je nyní při cestách k Jadranu nejlevnější benzín v Rakousku, kde vychází cena 95oktanového benzinu pod 37 korun. Ve Slovinsku stojí benzin asi 37,50 koruny, nafta se tam prodává za 34,50.

Vysoko se drží ceny paliva v Německu - v průměru na 43,70 koruny - a v Itálii, kde řidiči zaplatí za litr benzinu až 45 korun.

Zdenka Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme