Společnost Berkshire ‚Věštce z Omahy‘ Buffetta vykázala za čtvrtletí pokles čistého zisku o 53 procent

Společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta vykázala za první čtvrtletí meziroční pokles čistého zisku o 53 procent na 5,46 miliardy dolarů (127,4 miliardy Kč). Konglomerát není imunní vůči zpomalující americké ekonomice, napsal zpravodajský server CNBC.

Omaha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost miliardáře Warrena Buffetta byla v uplynulém kvartále velice aktivní v oblasti akvizic

Společnost miliardáře Warrena Buffetta byla v uplynulém kvartále velice aktivní v oblasti akvizic | Zdroj: Reuters

Provozní zisk Berkshire, který zahrnuje zisky z nesčetných podniků, jež smíšený koncern vlastní, jako jsou pojišťovny, železnice a veřejné služby, se meziročně nezměnil a činil 7,04 miliardy dolarů.

O 94 procent na 47 milionů dolarů klesl zisk klíčové divize pojišťovnictví. Berkshire vlastní například pojišťovnu Geico, která pojišťuje automobily, a zajišťovnu General Reinsurance.

Vzhledem k širšímu poklesu trhu vykázala společnost ztrátu 1,58 miliardy dolarů ze svých investic. Buffett však vždy akcionářům doporučuje, aby čtvrtletní výkyvy investic ignorovali.

Akvizice

Zpětný odkup akcií Berkshire v období od ledna do března zpomalil na 3,2 miliardy dolarů z 6,9 miliardy dolarů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021. Společnost byla v uplynulém kvartále velmi aktivní v oblasti akvizic.

Začátkem března Berkshire odhalila téměř patnáctiprocentní podíl v producentovi ropy a plynu Occidental Petroleum, do kterého investovala asi šest miliard dolarů. Nyní má hodnotu více než sedm miliard dolarů.

Téhož měsíce koncern oznámil, že za 11,6 miliardy dolarů koupí pojišťovnu Alleghany. Společnost dále koupila 121 milionů akcií výrobce osobních počítačů a tiskáren HP. Podíl má nyní hodnotu kolem 4,5 miliardy dolarů.

Jedenadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Buffett šestým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 117 miliard dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme