Berlín hostí přípravnou ekonomickou schůzku před summitem skupiny G20

Regulace světových finančních trhů a boj s dopady hospodářské krize. To by měly být hlavní body berlínské schůzky šéfů vlád evropských hospodářských mocností a představitelů Evropské unie. Z titulu premiéra země předsedající 'sedmadvacítce' se jí zúčastní taky Mirek Topolánek. Minisummit je přípravou na klíčovou dubnovou schůzku skupiny G20 v dubnu v Londýně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

Berlínský minisummit by měl posoudit dosavadní bilanci národních krizových scénářů boje s hospodářskou krizí. Měl by zároveň zopakovat odmítavé stanovisko k protekcionismu, žhavému tématu posledních dnů.

Berlínská schůzka by měla taky podpořit myšlenku výměny bankovních údajů mezi členskými státy EU. O úsporách občanů "sedmadvacítky" zatím daňové úřady jiných zemí neinformují Belgie, Lucembursko a Rakousko. Přítomní ministři financí by se měli zaměřit na znepokojivou finanční situaci Irska a taky některých východoevropských států.

Kancléřka Angela Merkelová se v pravidelném videoposelství vyslovila pro přijetí 'neprodyšných' pravidel pro fungování finančních trhů. Podle šéfky spolkové vlády by se měl zpřísnit dohled nad hedgeovými fondy a zlepšit by se měla taky práce ratingových agentur.

Od dnešní schůzky Merkelová očekává nalezení společného kurzu nejvýznamnějších evropských zemí před stěžejním londýnským summitem. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy by pak v německé metropoli rád dosáhnul dohody o společném postupu proti dopadům hospodářské krize.

Český premiér Mirek Topolánek by se měl k separátním jednáním sejít jak s Angelou Merkelovou, tak s Nicolasem Sarkozym. Mluvit by měl i s prezidentem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem.

Konkrétní výsledky dnešní schůzky v Berlíně by se měly shrnout do dvou závěrečných textů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme