Berlín je skeptický k plánům na částečné zestátnění klíčových podniků

Částečné zestátnění klíčových průmyslových podniků na starém kontinentu, jak ho navrhuje francouzský prezident Nicolas Sarkozy, u německé vlády narazilo. Sarkozy by tímto opatřením chtěl bojovat proti převzetí strategických firem investory z mimoevropských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: Jiří Hošek

Spolková vláda má pochybnosti o tom, zda je Sarkozyho plán slučitelný s pravidly pro fungování unijního vnitřního trhu. Podle ministra hospodářství Michaela Glose není přístup francouzského prezidenta ani v souladu s německou hospodářskou politikou.

Zahraničně-politický mluvčí CDU Eckart von Klaeden nazval Sarkozyho návrh "bezuzdným." Nákupním nájezdům bohatých investorů z Ruska, Číny a hlavně arabského světa, ovšem nehodlá nečinně přihlížet ani spolkový kabinet.

Berlín zvažuje použití státního práva veta v případě, že by investor ze země mimo Evropskou unii, chtěl převzít více než 25ti procentní podíl ve strategickém podniku.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme