Berlín nezmění své předsevzetí o uzavření atomových elektráren

Závazek Německa uzavřít do roku 2020 všechny své jaderné elektrárny se zřejmě přehodnocovat nebude. Ministr životního prostředí Sigmar Gabriel to naznačil během debat o energetické politice a soběstačnosti země. Ty odstartovala rusko-ukrajinská roztržka o dodávky zemního plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Petr Večeřa

Jak dodává berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek, jaderná energie je téma, na které se názory partnerů ve velké koalici diametrálně lišily.

Podle Sigmara Gabriela, který razí stranickou politiku SPD, by se Německo mělo spíš než na energii z jádra soustředit na podporu obnovitelných zdrojů. To si ale nemyslí bavorská CSU i křesťaští demokraté v Bádensku-Württembersku, kteří volají po znovuotevření debaty o atomové energii.

Předseda CSU Stoiber tvrdí, že mu jde jen o prodloužení životnosti skutečně bezpečných jaderných elektráren. Poněkud překvapivě se kancléřka Merkelová hodlá podle mluvčího vlády přidržet v tomto směru koaliční dohody. Ta předpokládá dodržení závazku, že Německo do roku 2020 uzavře všech 19 atomových elektráren.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme