Bývalý šéf Volkswagenu čelí obvinění z podvodu. Firma manipulovala s měřením emisí

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obžalovalo bývalého šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna z podvodu. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Volkswagen léta u svých aut manipuloval měření emisí. Jedenasedmdesátiletý Winterkorn dosud jakoukoli zodpovědnost za podvody odmítal. Za těžký případ podvodu mu nyní hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prokuratura v německém Braunschweigu obžalovala bývalého šéfa Volkswagenu Martina Winterkorna z podvodu.

Prokuratura v německém Braunschweigu obžalovala bývalého šéfa Volkswagenu Martina Winterkorna z podvodu. | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Spolu s Winterkornem státní zástupci obvinili i čtyři další manažery, jejichž identitu ale zatím nesdělili. Podle prokuratury se všichni provinili těžkým případem podvodu a také porušením zákona o nekalé soutěži. Někteří se navíc budou muset zodpovídat ze zpronevěry, krácení daní nebo falšování dokumentů.

Další skandál VW: dozorčí rada věděla o manipulacích s emisemi půl roku před odhalením

Číst článek

„Obžalovaní jednali ve snaze zajistit firmě co nejvyšší prodejní čísla s co nejvyšším ziskem,“ konstatuje v tiskové zprávě státní zastupitelství, podle něhož s tímto cílem koncern prodal i miliony dieselových aut značek Volkswagen, Škoda, Audi a Seat s nelegálně upraveným softwarem, díky němuž vozy při emisních testech produkovaly výrazně méně škodlivin než ve skutečném provozu.

To, že automobilky při měření emisí manipulují, se přitom podle obžaloby Volkswagen i za přispění zmíněné pětice snažil cíleně zamlčet. O přijetí obžaloby, jež se vztahuje na trestné činy z období mezi listopadem 2006 a zářím 2015, nyní musí rozhodnout zemský soud v Braunschweigu, který ji obdržel v pátek.

Kvůli emisnímu skandálu už loni německá prokuratura Volkswagenu vyměřila pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard Kč). Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme