Berlusconiho prohra v referendu komplikuje snahy o stabilizaci Itálie

Tlak na Silvia Berlusconiho se stupňuje. Poté, co jeho strana v květnu prohrála místní volby, teď kontroverzní italský premiér utrpěl v referendu porážku, kterou například komentátoři agentury Reuters označili za potupnou. Situaci v jedné z nejzadluženějších zemí světa pozorně sledují i finanční trhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi ve volební místnosti, 29. května 2011

Silvio Berlusconi ve volební místnosti, 29. května 2011 | Foto: Giuseppe Aresu | Zdroj: ČTK

Italové se v referendu postavili proti jaderné elektřině, privatizaci vodáren a imunitě ministrů, tedy proti věcem, které Berlusconi prosadil. I proto ho opozice vyzvala k rezignaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak může politická nestabilita ovlivnit ekonomiku Itálie, vysvětloval ve Světě o deváté ekonom Jaromír Šindel

Itálie přitom patří mezi nejzadluženější státy na světě. Nezaměstnanost je vysoká, mezi mladými na 30procentní úrovni. Další politická nestabilita by tak mohla zemi uvrhnout do krize, upozorňuje ekonom Citibank Jaromír Šindel:

„Italská ekonomika není dlouhodobě schopna dosahovat vyšších růstových tendencí, vidíme tam v posledních letech velice nízký nárůst produktivity práce. Pokud bychom přidali politickou nestabilitu, která by vyústila v menší schopnost Itálie dosahovat vyrovnaných rozpočtů po odečtení nákladů na státní dluh, pak by krize pravděpodobně přišla."

Dluh Itálie dosahuje téměř 120 procent HDP. Jak ale Šindel připomněl, na rozdíl od Řecka nebo Portugalska je země schopna dosahovat strukturálních přebytků státních rozpočtů. „To zatím Itálii chrání od krize. Zároveň italský bankovní sektor je méně zranitelný než třeba ve Španělsku,“ dodal ekonom.

O problémech Itálie se mluví v situaci, kdy pojištění proti bankrotu Řecka, Portugalska a Irska jsou na rekordních úrovních. Další vývoj bude podle Šindela záviset na výsledcích summitu Evropské unie v příštím týdnu.

„Uvidíme, nakolik se uklidní situace v Řecku, nakolik budou zahrnuti soukromí investoři do možných restrukturalizací řeckého dluhu. Z tohoto hlediska to bude nejvýznamnější informace i pro Itálii. Pokud by se situace neuklidnila, viděli bychom další stoupání úrokových nákladů na italský dluh a vyšší pnutí na trzích ohledně Itálie,“ nastínil Jaromír Šindel.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme