Bernanke: Ekonomika USA je silnější, trh práce ale zůstává slabý

Americká ekonomika je stále silnější a stabilnější. I přes pokles spotřebitelské důvěry v USA si to myslí šéf americké centrální banky (FED) Ben Bernanke. Sdělil to v interview pro televizní stanici ABC News. Zároveň ale vlastní optimismus krotil prohlášením, že teď Spojené státy nesmí usnout na vavřínech. Především komentoval vývoj nezaměstnanosti, který považuje za odtržený od reálných čísel, které z ekonomiky přicházejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke | Zdroj: Reuters

Šéf FED Ben Bernanke v rozhovoru uvedl, že problémem je především stále vysoká nezaměstnanost. Počet nezaměstnaných přitom v poslední době klesl a to z více než 9 procent z loňského léta na letošních 8,3 procenta. Podle Bernankeho je to ale tím, že část lidí už přestala práci hledat, a proto se do statistik nedostali.

To si nemyslí analytik České spořitelny a odborník na americkou ekonomiku Luboš Mokráš. Na Rádiu Česko upozornil, že existuje ještě širší ukazatel míry nezaměstnanosti, který zahrnuje i lidi, kteří přestali práci hledat. A ten, jak zdůraznil, také výrazně klesá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hned čtyři z pěti českých zástupců na MS v krasobruslení pocházejí z Brna

„Nezaměstnanost spíše klesá kvůli tomu, že americké firmy přestaly ve velkém propouštět a do jisté míry nabírají nové lidi. To je hlavní důvod, proč se situace na trhu práce zlepšuje,“ vysvětlil.

Opatření Baracka Obamy na podporu ekonomiky podle analytika ovlivňovaly situaci hlavně před dvěmi třemi lety. „A do jisté míry zabránily tomu, že nezaměstnanost nebyla vyšší než v době jejího vrcholu. V současné době už tato opatření do značné míry nefungují. Proto pozitivní čísla z poslední doby jsou spíše výsledkem přirozeného oživení ekonomiky než Obamovy politiky,“ přiblížil.

Vysoké ceny benzínu

Šef FED se o americké ekonomice vyjadřoval s optimismem, ekonomové ale upozorňují, že v pondělí zveřejněný index spotřebitelské důvěry za březen tak optimistický není. Za jeho propadem o téměř jeden a půl procentního bodu podle analytika stojí mimo jiné i růst cen benzínu.

„Američtí spotřebitelé jsou na ceny benzínu hodně citliví a jakékoli jejich zvýšení vnímají negativně. A negativně ovlivňuje i jejich důvěru v ekonomiku. Hlavně se zhoršil index očekávání budoucího vývoje ekonomiky. A to souvisí s tím, že se lidé obávají toho, že v důsledku vyšších cen benzínu bude obecně růst inflace a že to bude tlumit růst ekonomiky,“ uvedl analytik.

Celková míra inflace by se podle měj mohla mírně zvýšit v případě, že by se cena udržela na současné úrovni. „Pokud ne, tak by měla spíše pomalu klesat. Tak, jak klesala v předchozích měsících,“ dodal.

Americká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010. Podle Mokráše ekonomové nyní ale čekají spíše postupné zpomalování.

„Růst ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku byl do značné míry tažen zvýšeným objemem zásob a to není příznivá struktura pro další růst. Čísla z trhu práce jsou sice optimistická, ale další údaje typu například investic nebo spotřeby domácností neukazují na to, že by měla americká ekonomika růst tak rychle, jak rostla ve čtvrtém čtvrtletí,“ předpokládá analytik.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme