Berní úředníci cílí na sportovce. Po hokejistech a fotbalistech chtějí doplatit daně

Finanční úřady provedly zátah na hráče kolektivních sportů kvůli špatným daňovým odvodům. Podle berních úředníků totiž přibývá případů, kdy správně vydaný živnostenský list nebo obratně sepsaná smlouva může pro sportovce znamenat nižší zdanění příjmu. Spory o peníze mezi sportovci a úřady už řeší soudy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zatímco sportovci si většinou myslí, že by měli na daních platit méně, tak finanční úřad na to má opačný názor. Přitom podle mluvčí finanční správy úřad už dříve zkoumal předložená daňová přiznání sportovců.

Úřad především zajímalo, zdali příjmy sportovců pocházejí z výkonu takzvaného nezávislého povolání nebo ze živnosti. Sítem kontrol nakonec neprošli právě profesionální hráči kolektivních sportů. Kolik přesně sportovců bylo a kolik peněz jim úřad doměřil, finanční úřad zveřejnit nemůže.

Podnikatelům, kteří v minulém roce podali přiznání, přitom doměřil kolem 178 milionů korun na daních. Finanční úřad během detailní kontroly také sledoval, jestli sportovci neuplatňují vyšší výdajový paušál, než by měli.

Pokud si totiž sportovec zřizuje živnostenský list a uvádí v něm sport jako své podnikání, smí uplatňovat šedesátiprocentní výdajový paušál. Finanční úřady ale tvrdí, že o živnost nejde a smí se uplatňovat jen čtyřicetiprocentní paušál jako u svobodného povolání.

Ministerstvo připravuje zákon

Profesionální sportovci také slouží jako dodavatelé služeb pro své kluby. Většinou si do svých pracovních smluv kromě sportu neuvádějí své vedlejší činnosti. Mezi ně často patří třeba propagace klubu nebo organizace. S tím také souvisí, jaký je mezi hráčem a klubem vztah: nejčastěji se mluví o tom, že by profesionální sportovci měli být zaměstnanci klubu.

Ministerstvo připravuje návrh nového zákona o sportu, ve kterém upraví postavení sportovce vůči klubu. Finanční úřad své zvýšené kontroly zdůvodňuje tím, že mu jde o daňovou nejistotu hráčů. Že by za hlídáním sportovců byla snaha snížit únik na daních, úředníci popírají.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme